Amsterdammers mogen bruggen een naam geven

Inwoners van Amsterdam mogen namen bedenken voor de 1334 naamloze bruggen in de stad.

Astrid Ottens
Amsterdam telt in totaal 1680 bruggen. Beeld anp
Amsterdam telt in totaal 1680 bruggen.Beeld anp

Van de in totaal 1680 bruggen in Amsterdam hebben 346 een officiële naam. Hoe de overige 1334 bruggen gaan heten, is aan de inwoners van Amsterdam en andere geïnteresseerden.

Het college roept Amsterdammers op om met voorstellen te komen. Nieuwe brugnamen kunnen worden ingediend via de Commissie Naamgeving Openbare Ruimten.

Criteria
Op de website van de commissie zijn ook de criteria te vinden waar namen aan moeten voldoen. Zo mogen de nieuwe brugnamen niet te veel lijken op andere namen en worden namen die zijn afgeleid van bestaande commerciële instellingen niet goedgekeurd.

Een ander criterium: als de naam verwijst naar een historisch gegeven, dan moet er sprake zijn van voldoende binding met de specifieke locatie.

Nummer
Eerder dit jaar kregen 89 Amsterdamse bruggen een nummer. Die bruggen hadden officieuze namen die niet langer werden goedgekeurd door de gemeente. De Artisbrug, de Stationsbrug, de Jan van Galenbrug: ze werden al tientallen jaren door iedereen zo genoemd, maar hun naam werd nooit vastgelegd.

De gemeente heeft nu vastgesteld welke officieuze bruggennamen wel goedkeuring krijgen. In totaal zijn 62 namen officieel gemaakt, waaronder de Duizendste Brug (West), het Liefdesbruggetje (Oost) en de Warmoesbrug (Centrum).

Zie hier welke bruggen in Amsterdam nog geen naam hebben.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden