Amsterdammers mijden dokter vanwege de kosten

Patiënten zien sinds de verhoging van het verplicht eigen risico vaker af van labonderzoek, medicijnen of een bezoek aan de specialist.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Zeker in achterstandswijken maken zorgverleners dagelijks mee dat patiënten om financiële redenen het doktersadvies niet opvolgen. Dat blijkt uit een rondgang onder Amsterdamse artsen en apothekers.

Sommige patiënten blijken zelfs helemaal niet meer verzekerd te zijn, meldt een huisartsenpraktijk in Noord.

Met de verhogingen van het verplicht eigen risico hebben de artsen het aantal zorgmijders zien toenemen. Sinds dit jaar bedraagt die bijdrage 360 euro, tegen 150 euro bij de invoering, in 2008. Vanaf volgend jaar betalen we mogelijk 400 euro per jaar bij.

Doktersadvies
De bevindingen van de artsen staan haaks op de constatering van minister Edith Schippers van Volksgezondheid van 28 juli, waarbij ze juist stelde dat de verhoging niet heeft gezorgd voor een toename van het aantal zorgmijders.

Dat schreef ze in haar reactie op Kamervragen naar aanleiding van de jaarlijkse peiling onder de leden van de Landelijke Huisartsen Vereniging. Daaruit bleek dat 94 procent van de ondervraagde artsen wel eens meemaakt dat een patiënt om financiële redenen besluit het doktersadvies niet op te volgen.

Schrijnende situaties
In haar antwoord verwijst Schippers naar vorig jaar uitgevoerde onderzoeken ter evaluatie van het hogere eigen risico. Hieruit bleek dat 0,5 procent van de geënquêteerde patiënten had afgezien van zorg vanwege die stijging. Een klein percentage, aldus de minister, en 'afzien van zorg is niet per definitie kwalijk'.

Maar volgens de artsen leidt het hoge eigen risico wel degelijk tot schrijnende situaties. Zo kost een soa-test rond de 180 euro - een bedrag dat veel patiënten niet kunnen opbrengen. Een huisarts uit de Bijlmer behandelt bij een vermoeden van een soa daarom regelmatig zonder dat een test is afgenomen. 'Ontwikkelingslandpraktijken, maar ik wil niet de veroorzaker zijn van een epidemie.'

Lees verder in Het Parool (12/08) in 'Boodschappen gaan voor pillen'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden