Amsterdammers laten het afweten bij afvalscheiding

Huisvuil wordt in Amsterdam weinig gescheiden. Alleen dankzij de nascheiding van AEB werd vorig iets meer plastic en metaal uit de afvalstroom gehaald.Beeld Hollandse Hoogte / Sabine Joosten

Amsterdammers doen bar weinig aan het scheiden van plastic, gft, papier en glas uit hun afval. Vorig jaar deden ze dat zelfs nog ietsje slechter dan in 2017.

Al jaren blijft de afvalscheiding in Amsterdam ver achter bij het landelijk gemiddelde. Vorig jaar werd 30,6 procent van het Amsterdamse afval gescheiden opgehaald, terwijl het in heel Nederland ongeveer de helft is. Het gedeelte dat Amsterdammers zelf scheiden, de zogeheten bronscheiding, blijft daar nog ver bij achter. Exclusief grofvuil ging het vorig jaar zelfs maar om 12,4 procent, zo blijkt uit gegevens van de gemeente Amsterdam.

Hoewel de gemeente veel meer containers heeft geplaatst voor plasticafval en campagnes heeft gevoerd (‘Amsterdam maakt er wat van’), is het aandeel plastic, glas, papier en textiel dat Amsterdammers apart houden, al jaren vrijwel stabiel. Vorig jaar slonk dit aandeel zelfs licht.

Het is een bekend verschijnsel dat inwoners van de grote steden minder werk maken van afvalscheiding. Op een flat drie hoog achter is ook maar weinig ruimte voor alle extra afvalbakken die nodig zijn voor plastic of gft. Toch is het, met het oog op de overweldigende steun voor groene partijen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar, verrassend dat Amsterdammers niet meer hun handen uit de mouwen steken.

Op straat staan weliswaar veel meer containers voor plasticafval, maar dat die veel worden gebruikt is vanwege het geringe gewicht van plastic nauwelijks terug te zien in de cijfers, zegt een woordvoerder van wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid). Dat geldt ook voor gft-afval dat op Java-eiland en Steigereiland apart wordt ingezameld. Dat valt weg binnen het totaal voor de hele stad, terwijl het op buurtniveau wel degelijk uitmaakt.

Extra scheiding

In 2014 zette Amsterdam in op 65 procent afvalscheiding in 2020. Bijna de helft moest komen van de scheidingsinstallatie van afvalbedrijf AEB. Een reusachtige machine haalt daar sinds vorig jaar plastic, metaal, papier en een reststroom van organisch afval uit het huisvuil.

Nog voor AEB deze zomer in de problemen kwam, waardoor het bedrijf bijna failliet ging, was bekend geworden dat de scheidingsinstallatie worstelt met aanloopproblemen. Toch is het effect van deze nascheiding al wel merkbaar. Vorig jaar zorgde de machine voor 4,4 procent extra afvalscheiding, vooral van plastic, metaal en drinkpakken.

Dit jaar zijn de resultaten wat verbeterd, maar ze blijven ver achter bij de verwachtingen. Nou waren die volgens een AEB-woordvoerder ook wel wat hooggespannen.

‘Zonder steun van de inwoners wordt het niets’

Dat de inwoners van Amster- dam het bij afvalscheiding laten afweten, is volgens stichting De Gezonde Stad een teleurstelling. De achterblijvende afvalscheiding wordt ook aangestipt in de jaarlijkse monitor waarmee de stichting peilt hoe het vlot met de verduurzaming in de gemeente Amsterdam.

Het is volgens de stichting hoog tijd dat de kijk op afval radicaal verandert. Alleen dan kan de Amsterdamse en landelijke ambitie worden gehaald om in 2050 een economie te hebben waarin al het afval wordt hergebruikt. “We moeten afval niet meer zien als iets wat je weggooit en iemand anders maar komt ophalen,” zegt Jaap de Jong, vertrekkend directeur van De Gezonde Stad. Het komt dan niet alleen aan op afvalscheiding, maar ook op het repareren van dingen die stuk zijn en het terugdringen van de totale hoeveelheid afval.

In alle gevallen lukt dat volgens De Jong alleen als Amsterdammers zich meer gaan bezighouden met hun afval. “Zij hebben een sleutelrol,” zegt hij.

De Jong denkt daarom aan nieuw beleid dat bijvoorbeeld Amsterdammers beloont naarmate ze meer doen aan afvalscheiding.

In De Gezonde Stad Monitor wordt net als vorig jaar gewaarschuwd dat in de stad weinig ruimte wordt gemaakt voor groen. Lof is er voor de plannen van wethouder Sharon Dijksma (Verkeer) om al in 2030 alleen nog uitstootvrije auto’s toe te laten in de stad. De Jong: “Fantastisch, al over tien jaar geen uitlaatgassen meer.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden