Amsterdammers langer vast na liquidatie-bij-vergissing

De rechtbank houdt alle vier de Amsterdammers in de cel die betrokken zouden zijn geweest bij de liquidatie-bij-vergissing van Hakim Changachi in januari in Utrecht en voorbereidingen van de liquidatie van het eigenlijke doelwit Khalid H. bij dezelfde flat.

Paul Vugts
Advocaten vroegen in de zwaarbeveiligde 'bunker' van de rechtbank in Osdorp om vrijlating, maar de rechtbank verwierp alle verweren Beeld anp
Advocaten vroegen in de zwaarbeveiligde 'bunker' van de rechtbank in Osdorp om vrijlating, maar de rechtbank verwierp alle verwerenBeeld anp

De liquidatie werd op 12 januari gepleegd in de Utrechtse wijk Overvecht, de poging die volgde was twee dagen later.

Samen met de op 31 januari in Osdorp geliquideerde Justin Jap Tjong zouden de vier in wisselende samenstellingen bij de misdrijven betrokken zijn geweest. Eerder deze maand is ook nog de dertigjarige Utrechter Nabil B. gearresteerd voor medeplichtigheid bij de moord op Changachi. Zijn rol wordt nog onderzocht.

Sleutelgetuige
In het onderzoek speelt inmiddels een sleutelgetuige een hoofdrol, die vooralsnog met 'A' wordt aangeduid. Aan hem zou Justin Jap Tjong kort voor hij werd vermoord allerlei details hebben verteld die overeenkomen met bewijzen die al in de strafdossiers over de liquidatie en het moordplan zaten.

Zo sprak hij over de bij de moord op Changachi gebruikte kalasjnikov, die inderdaad is aangetroffen. Hij zei volgens A ook dat hij 'moest spotten' (observeren). Daarvoor zou hij 15.000 euro hebben gekregen. Jap Tjong trad waarschijnlijk overigens ook op als chauffeur van een vluchtauto.

Justitie schetst het beeld dat Guyno O. (25), Ferrel T. (30), Marciano D. (26) en Justin Jap Tjong in beide zaken de hand hebben gehad. Jerrel Z. (24) speelt volgens justitie een rol bij de voorbereidingen van de moord op Khalid H.

Plofkraak
In een afgeluisterd gesprek dat Guyno O. en Ferrel T. kort na hun arrestatie voerden in het cellencomplex in Houten, probeerden zij volgens justitie een alternatief scenario te construeren. O. sprak over 'ploffen', wat mogelijk wijst op het plegen van een plofkraak - in plaats van een liquidatie.

Dat zou passen bij de verklaringen die hij inmiddels geeft voor zijn dna dat is gevonden bij de voor de liquidatie gebruikte Audi.

Hij moest die auto in brand steken nadat zijn aangetrouwde neef Justin Jap Tjong daarmee 'een kraak' had gepleegd. Pas achteraf zegt hij te hebben begrepen dat de auto voor een liquidatie was gebruikt.

Bij de Audi is overigens ook dna gevonden van Ferrel T.

De advocaten van alle vier de verdachten vroegen in de zwaarbeveiligde 'bunker' van de rechtbank in Osdorp om hun vrijlating, maar de rechtbank verwierp alle verweren.

De zaak gaat 20 november verder.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden