Amsterdammers lanceren kookboek met 'stonersnacks'

Een Snickers met gesmolten kaas of een tosti met knakworst, popcorn en schenkstroop. Het zijn recepten die je vindt in het Amsterdam Stoner Cookbook, dat zaterdag 1 april feestelijk wordt gelanceerd in de Chicago Social Club.

De 'Sneezy', een Snickers met gesmolten kaas, staat ook in het kookboek.Beeld Amsterdam Stoner Cookbook

Initiator van het boek, Adna Ghilazghi "noem me maar Ome Ad", kwam op het idee toen vrienden uit Frankrijk op bezoek waren en een souvenir zochten.

Ghilzaghi: "Van die klompjes, dat is toch niets. Ik wilde iets bedenken dat Amsterdams is én leuk om te geven." Toen hij diezelfde vrienden over de Wallen leidde en zag hoe eenzijdig het snackaanbod was, kwam hij op het idee voor een kookboek.

Samen met vriend en chef Hendrawanto van Renen, beter bekend als chef Wanto, dook Ghilzaghi de keuken in. "Het belangrijkste is dat de recepten simpel en snel zijn. Het moet binnen 5 minuten in je mond belanden," aldus Ghilzaghi.

Zoet, zout en vet

Andere criteria voor 'stonervoer' zijn volgens de ervaringsdeskundige zoet, vet en soms een beetje zout. "Ik ben zelf erg fan van de stroopwafel uit de magnetron met een laagje Nutella. Maar een vriendin van mij zweert bij Snickers met gesmolten kaas. Iedereen heeft zo zijn voorkeuren," lacht hij.

Waar jouw voorkeur ligt, valt te ontdekken tijdens de lancering van het boek op 1 april in de Chicago Social Club. "Je kan er een aantal recepten uit het boek proberen, maar je kunt ook je eigen stonergerechten maken. En daarna is het tijd voor feest!" aldus Ghilzaghi.

Volgens ervaringsdeskundigen Hendrawanto van Renen en Adna Ghilazghi moeten stonersnacks vooral snel en simpel zijn.Beeld Amsterdam Stoner Cookbook

Amsterdam Stoner Cookbook Show

Naast het boek, dat online te koop is (€15), maken de heren samen met Stolen Goods ook een bijpassende show op Youtube, waarin ze elke week uitleggen hoe je in een paar minuten een overdadige stonersnack in elkaar flanst.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden