Amsterdammers kunnen eigen zonnepaneel kopen op dak Reigersbos

Amsterdammers kunnen vanaf vandaag hun eigen zonnepaneel kopen op metrostation Reigersbos. Energiecoöperatie Amsterdam Energie mag in totaal 320 zonnepanelen leggen op de metrohalte in Gaasperdam.

Bart van Zoelen
null Beeld Google Streetview
Beeld Google Streetview

In het voorjaar, voor de zon weer volop gaat schijnen, moeten de zonnepanelen er liggen. Ze mogen er 25 jaar blijven. Via de energiecoöperatie - een vereniging van Amsterdammers die willen breken met fossiele, van heinde en verre aangevoerde brandstoffen- krijgen kopers al die tijd de stroom die hun panelen opwekken of de actuele waarde daarvan.

De zon moet wel meewerken
Per zonnepaneel komt de prijs op 350 euro. Amsterdam Energie schat dat die investering zich in dertien jaar terugverdient, maar dat is ook afhankelijk van hoe vaak de zon schijnt. Daarna zijn er alleen nog de beheerkosten van acht euro per jaar. Kopers van de zonnepanelen worden automatisch lid van Amsterdam Energie, waarna ze kunnen beslissen over nieuwe investeringen van de coöperatie.

De keuze voor Reigersbos was enigszins willekeurig. Van de gemeente en het GVB werd één dak losgekregen om dit voor het eerst uit te proberen. 'We mochten er eentje kiezen,' zegt Amsterdam Energiedirecteur Rolf Steenwinkel. Bij die keuze speelde ook een rol dat de metrostations in Zuidoost groter zijn dan die in West, langs lijn 50. 'Maar die stations in West wil ik uiteindelijk ook wel, hoor.'

Duizenden daken ongebruikt
De energiecoöperatie hoopt volgens hetzelfde recept nog veel Amsterdamse daken vol te leggen met de zonnepanelen van Amsterdammers. 'Er blijven duizenden daken ongebruikt in de stad,' zegt Joost Janmaat, Amsterdam Energielid van het eerste uur. 'Nu we dit eenmaal hebben uitgedokterd kunnen we het makkelijk herhalen.'

Dat kan ook een oplossing zijn voor Amsterdammers die wel willen investeren in duurzame energie maar daarvoor niet terecht kunnen op hun eigen dak omdat ze huurders zijn of dan eerst hun VvE achter de plannen moeten krijgen. Ook kan zo'n collectief dak hen veel gedoe besparen, belooft Amsterdam Energie.

De campagneposter van Beeld Amsterdam Energie
De campagneposter vanBeeld Amsterdam Energie
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden