Amsterdammers kritisch op eigen stad, Maastricht geliefd en geroemd

Hoewel Amsterdam nog steeds van alle Nederlandse steden de beste reputatie heeft, wordt Maastricht hoger gewaardeerd door de eigen bewoners.

Redactie
Drukte in de Leidsestraat Beeld Klaas Fopma (www.klaasfopma.nl)
Drukte in de LeidsestraatBeeld Klaas Fopma (www.klaasfopma.nl)

Dit blijkt uit het Steden & Streken Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy in samenwerking met de Universiteit van Utrecht. Uit het onderzoek blijkt dat inwoners van grote steden kritisch over hun woonplaats denken.

'De bewonerstevredenheid in de kleinere steden ligt vaak veel hoger,' zegt adviseur Hendrik Beerda. 'Bij het bevorderen van het woonplezier kunnen grote steden nog veel leren van hun kleine broertjes en zusjes.'

Amsterdammers noemen fileproblemen, woonomgeving en -aanbod als pijnpunten. De hoofdstad wordt door de eigen bewoners niet gezien als stad met een uitzonderlijke reputatie: het haalt de top 10 van Nederland niet op dit vlak. In Rotterdam is de waardering voor veiligheid en sfeer ver te zoeken. Hagenaars zijn op alle fronten kritisch over hun stad en in het bijzonder over hun stadsgenoten.

Ook de beste binnenstad in Maastricht
Maastricht daarentegen wordt onder de eigen inwoners als stad het meest gewaardeerd. Zij zijn vooral trots op hun historische panden, het uitgebreide horeca-aanbod en de aanwezige natuur.

De Limburgse stad streeft Amsterdam daarnaast ook voorbij in de beoordeling van de binnenstad, zo blijkt uit een ander recent onderzoek. In de Retail Gemeente Atlas 2015 staat Maastricht hoog bovenaan, terwijl Amsterdam pas op plek vijftig zijn opwachting maakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden