PlusPunt voor punt

Amsterdammers krijgen binnenkort zelf rekening van Waternet: waarom?

Tienduizenden Amsterdammers betalen hun drinkwater via de servicekosten die hun huisbaas of vereniging van eigenaren hen in rekening brengt. Dat gaat veranderen. Vanaf oktober krijgen ze zelf een rekening van het waterleidingbedrijf.

Bart van Zoelen
Amsterdammers krijgen vanaf oktober zelf de rekening van het waterleidingbedrijf Beeld anp
Amsterdammers krijgen vanaf oktober zelf de rekening van het waterleidingbedrijfBeeld anp

1. Waarom rekenen zo veel Amsterdammers hun water niet af bij ­Waternet?
Hun woningen hebben simpelweg geen eigen watermeter. Van oudsher is het daarom zo gegroeid dat ze hun drinkwater maandelijks afrekenen via de huur of de servicekosten van hun huisbaas of de VvE van hun appartementencomplex.

Die maken dat bedrag dan weer over aan Waternet. Het gaat om een opvallend groot deel van de stad: zo'n honderdduizend huishoudens, bijna een kwart van de Amsterdamse huishoudens heeft geen eigen watermeter.

2. Vanwaar deze verandering?
Na een door verschillende schandalen beladen discussie mogen woningcorporaties zich volgens de vorig jaar veranderde Woningwet alleen nog bezighouden met hun kern­taken: het bouwen en beheren van betaalbare woningen voor huishoudens met een kleine beurs.

De Amsterdamse woningcorporaties, goed voor zo'n veertigduizend woningen zonder watermeter, hebben Waternet daarom gevraagd het drinkwater voortaan direct met hun huurders af te rekenen. Waternet heeft daarop met makelaarsvereniging MVA en de belangenvereniging van particuliere verhuurders, Vastgoed Belang, afgesproken dat ook het innen van kosten voor leidingwater zullen staken.

Deze maand benadert Waternet al deze huishoudens per brief om klant te worden. Met een campagne waarvoor bijvoorbeeld ook waterkarren de wijken ingaan probeert het water­bedrijf hen nog voor oktober zo ver te krijgen. Of dat ook gaat lukken, is de vraag.

De woningcorporaties spreken al van 'een hele operatie'. En dan zijn er nog veel kleinere verhuurders en VvE's die hun administraties óók moeten aanpassen. En of al die huishoudens meteen reageren, zelfs al krijgen ze diverse herinneringen thuis? Maar Waternet is optimistisch en rekent op een respons van minstens tachtig procent per 1 oktober.

3. Zijn deze Amsterdammers straks duurder uit?
In principe blijft iedereen hetzelfde betalen voor het water, belooft Waternet. Er worden vooralsnog niet meer watermeters geïnstalleerd. De rekening wordt vastgesteld op dezelfde manier als nu gebeurt in de servicekosten, met een vast tarief dat trapsgewijs oploopt naarmate woningen meer kamers hebben, een grote tuin, een garage of een ligbad.

Hoe dan ook verdwijnt het water uit de servicekosten per oktober. Dus de servicekosten gaan omlaag, belooft een woordvoerder van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC). In september krijgen de huurders zoals gebruikelijk van hun corporatie een overzicht thuisgestuurd met de nieuwe tarieven.

Het kan zijn dat sommige huishoudens meer of minder moeten gaan betalen, zegt de AFWC-woordvoerder. Maar dan is dat omdat hun woning nu anders wordt ingeschaald of verbouwd is. Ook kan er een vergissing in het spel zijn, dus het is raadzaam de berekening goed na te kijken.

Voor wie opeens veel meer moet betalen, heeft Waternet een coulance­regeling. Maar het tegenovergestelde kan natuurlijk ook: dat huurders minder gaan betalen nu hun woning door Waternet nog eens tegen het licht is gehouden. Als huurders zich bekocht voelen als blijkt dat zij jarenlang te veel te hebben betaald, kunnen ze daarvan een deel terugkrijgen van hun corporatie.

4. Krijgt Waternet straks niet veel ­wanbetalers te verstouwen?
Dat risico lijkt heel wel aanwezig als Waternet relatief meer klanten krijgt die de eindjes ternauwernood aan elkaar kunnen knopen. Maar Waternet zegt geen aanleiding te zien voor een significante toename van het aantal klanten met een betalingsachterstand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden