Amsterdammers in de bijstand niet gekort vanwege taaleis

Wethouder Arjan Vliegenthart (SP) gaat de nieuwe taaleis voor bijstandsgerechtigden alleen 'ultralight' uitvoeren. Hij ziet het er niet van komen dat ook maar één Amsterdammer een korting krijgt op zijn uitkering vanwege die nieuwe verplichting.

Wie te weinig doet om de taal te leren, kan volgens de nieuwe wet een korting krijgen op de uitkering Beeld anp
Wie te weinig doet om de taal te leren, kan volgens de nieuwe wet een korting krijgen op de uitkeringBeeld anp

Vliegenthart: 'Door alleen maar te jagen op mensen die geen goed Nederlands spreken, stimuleer je ze niet. Ik verzet me tegen het beeld dat bijstandsgerechtigden alleen in beweging te krijgen zijn door te dreigen met een korting.'

Vanaf 1 januari zijn bijstandsgerechtigden die zo slecht Nederlands spreken dat ze weinig kans maken op werk, verplicht om binnen een 'redelijke termijn' de taal te leren. Zo staat het in de wet die staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA) eerder dit jaar door het parlement loodste.

Wie te weinig doet om de taal te leren, kan een korting krijgen op de uitkering. Die uitkering kan uiteindelijk zelfs worden ingetrokken.
Maar Vliegenthart ziet het zover niet komen. Nu de ingangsdatum in zicht komt, keert hij zich tegen de nieuwe taaleis en de toets waarmee de gemeenten moeten vaststellen dat bijstandsgerechtigden aan hun Nederlands moeten schaven.

Toets
Amsterdam gaat bijstandsgerechtigden niet zo'n toets afnemen, zegt Vliegenthart. 'Als iemand bij de balie Nederlands spreekt, dan is het voor ons wel duidelijk. Als iemand met een tolk komt, weten we ook genoeg.' Klijnsma maakt bovendien nauwelijks extra geld over naar de gemeenten om zo'n 'toetsingscircus' van te betalen, stelt Vliegenthart.

Daar komt bij dat de sociale dienst bijstandsgerechtigden die te slecht Nederlands spreken nu al naar een taalcursus stuurt in het kader van hun re-integratie of schuldhulpverlening. 'Zo worden ze gericht geholpen om hun kansen op werk te vergroten.'

Strikt genomen voert Vliegenthart de taaleis wel uit, maar 'ultralight'. De korting vanwege de taaleis blijft in theorie ook in Amsterdam mogelijk. 'Maar iemand die echt niet wil meewerken, loopt al tegen de grenzen van de wet op, omdat hij niet meewerkt aan zijn re-integratieverplichting.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden