'Amsterdammers hebben het meest te lijden onder toerisme'

Amsterdam behoort tot de zeven steden in de wereld waar inwoners het meest lijden onder de groei van het toerisme.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De hoofdstad zit bij de 20 procent wereldsteden die het meeste lijden onder de gevolgen van bezoekersdrukte. Inwoners zien veel negatieve kanten van de toeristenstroom en weinig voordelen.

Dat blijkt uit een onderzoek van de World Travel & Tourism Council (WTTC) en McKinsey naar de groei van het toerisme in de wereld, dat woensdag in Madrid is gepresenteerd.

Naast Amsterdammers voelen in Europa ook inwoners van Rome, Venetië, Wenen, Warschau en het Kroatische Dubrovnik zich door de toeristenstroom het meest vervreemd in eigen stad. In Azië laat die druk zich in Kuala Lumpur en Macau het meest voelen.

Infrastructuur
Venetië en Dubrovnik zijn volgens het onderzoek het zwaarst getroffen door de groei van het mondiale toerisme. Naast de druk die inwoners voelen, hebben in die steden ook de infrastructuur, toeristische attracties en luchtkwaliteit te lijden onder de bezoekersstroom.

In het internationale onderzoek wordt geen onderscheid gemaakt tussen toeristen en bezoekers uit het land zelf. In Amsterdam komen van elke drie bezoekers er twee uit eigen land.

Meer betrekken
Volgens McKinsey moeten steden als Amsterdam hun inwoners veel meer betrekken bij de voors en tegens van de bezoekersstroom, in plaats van simpelweg maatregelen te nemen.

Ook zou de toeristenbelasting aangewend moeten worden om beter inzicht te krijgen in de bezoekersstromen. 'Steden zien toeristenbelasting nu als een eenvoudige inkomstenbron, omdat toeristen niet stemmen,' aldus Alan Dichter van McKinsey. 'Die inkomsten kunnen veel beter worden gebruikt om bezoekersstromen beter te stroomlijnen.'

Nu hebben steden volgens McKinsey nauwelijks inzicht in hun bezoekersstromen en de positieve en negatieve effecten op de stad, omdat ze nauwelijks gegevens verzamelen of deze op een juiste manier gebruiken.

Economische gevolgen
Vaak grijpen steden naar maatregelen voor de korte termijn. Zo is het inperken van overnachtingsmogelijkheden, zoals Amsterdam doet met een hotelstop en inperking van Airbnb, volgens McKinsey maar één van de maatregelen die tegen de negatieve gevolgen van toerisme werkt.

Volgens de WTTC moeten maatregelen goed worden afgewogen tegen de economische gevolgen ervan. De toerisme- en reisbranche is nu goed voor ruim 10 procent van de wereldeconomie en het aantal arbeidsplaatsen in de wereld.

Lees ook: Toerisme levert Amsterdam 2,7 miljard aan welvaart op

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden