Amsterdammers foppen de wereld met Dutchdress

Marloes Nabben en Hannah de Groot: niet van een groot reclamebureau, maar twee zelfstandige ondernemers met goede ideeën. Foto Amaury Miller Beeld
Marloes Nabben en Hannah de Groot: niet van een groot reclamebureau, maar twee zelfstandige ondernemers met goede ideeën. Foto Amaury Miller

AMSTERDAM - Een persconferentie van de Fifa dinsdagmiddag over de Dutchdress van Bavaria. Voorpagina's van kranten vol nieuws dat 36 vrouwen in het jurkje van de tribune van het Soccer City Stadium zijn gehaald tijdens Nederland-Denemarken. Achter de oranje creatie voor iedere vrouw zitten twee creatieve dames uit Amsterdam.

Hannah de Groot en Marloes Nabben (allebei 34) zagen zichzelf niet nóg een jaar in een brulshirt of leeuwenhose plaatsnemen in het café voor een wedstrijd van Oranje. ''Een enorme oranje bril of een boa, het is het allemaal niet.''

Dat vinden de twee al langer, en daarom bedachten ze in 2009 dat er nu maar eens een oranje cadeau moest komen voor vrouwen, maar ook een beetje voor mannen: een jurkje dus dat vrouwelijke lichaamsvormen redelijk goed benadrukt. De Dutchdress. Een strak oranje tricot jurkje met een vallende hals dat bijzonder goed aansluit om de bilpartij.

Dat 36 vrouwen die de jurk maandagmiddag droegen op de tribunes van het Soccer City Stadium daardoor uren werden verhoord , vinden de twee ondernemers bizar. De wereldvoetbalbond Fifa wil de sponsors van het toernooi beschermen.

Gratis publiciteit
Hoe dan ook: fijne gratis publiciteit voor het Brabantse Bavaria. Die kan daar natuurlijk alleen maar blij mee zijn, in één klap wereldwijde bekendheid voor hun product. En dat heeft Bavaria dus allemaal te danken aan het creatieve vermogen van De Groot en Nabben.

Nee, die werken niet bij een joekel van een reclamebureau dat niets anders doet dan jarenlang broeden op Oranjecampagnes, maar hebben beiden een eigen concept- en strategie-eenmanszaak. Ze werken samen aan strategieconcepten, onder meer voor BinckBank, de gemeente Amsterdam en Durex. Ze bedenken eerst een plan, en kijken daarna bij welk bedrijf dat het beste past.

Het bedrijf van Nabben, Don't tell mum, en het bedrijf van De Groot, Blanco&Co, zetten samen het conceptplan voor de Dutchdress op papier. Daarmee kloppen ze halverwege 2009 aan bij de bierbrouwende familie Swinkels in Brabant.

De twee doen er alles aan om bij Bavaria binnen te komen. Dat valt niet mee, de eerste weken krijgen ze geen antwoord.

Marketingmanager Frenkel Denie gaat in oktober 2009 om tafel met De Groot en Nabben in Lieshout. Een week later belt hij op. Hij heeft wakker gelegen. Het plan van De Groot en Nabben is beter dan wat Bavaria al had liggen om de concurrenten te verslaan.

Supertrash
De ontwerpster van het Nederlandse merk Supertrash wordt benaderd. Ze maakt de eerste tekeningen, het moet een jurkje worden dat voor alle vrouwen geschikt is. Het moet passen bij dik, dun, met of zonder pronte borsten, en ook voor dames met een meer dan gemiddelde vetreserves rond de taille. En dat is gelukt, 'op vier manieren te dragen', roept de reclamestem van Bavaria. Bij aanvang van het WK zijn alle 200.000 Dutchdresses - te verkrijgen bij acht blikjes bier - verkocht.

Tijd voor het volgende plan voor De Groot en Nabben. Het avontuur met Bavaria beviel goed, ze blijven zich nog even bezighouden met bier. Daar ligt volgens de twee een groot terrein braak. Vrouwen en bier. ''Bier is altijd op mannen gericht. Biermerken richten zich alleen maar op mannen. Ze vergeten zo de helft van de bevolking. Voor ons dus een grote kans vrouwen te bereiken met leuke ideeën.''

Bavaria is nog niet van de twee Amsterdammers af. ''Als het aan ons ligt, komt er over twee jaar weer een jurkje.'' (MAARTJE VAN HOEK)

Foto Amaury Miller

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden