PlusPS

Amsterdammers en expats daten: 'You're being very Dutch'

De Brit Paris Carr (27) maakte een online serie over dates tussen Amsterdammers en expats. 'Een meisje zegt hier gerust: het was leuk, maar we zijn niet meer dan vrienden.'

Marike Wouters
In Dating the Dam komen de opvallende verschillen tussen Amsterdammers en andere culturen aan het licht Beeld João Costa
In Dating the Dam komen de opvallende verschillen tussen Amsterdammers en andere culturen aan het lichtBeeld João Costa

'You're being very Dutch," zegt de Amerikaanse Olive lachend aan het tafeltje waar ze met haar Nederlandse date Nils zit.

"Why?" Vraagt Nils.

"Het is gek om naar de passie in mijn vorige relatie te vragen." Olive is enigszins geschrokken van de directheid van haar Nederlandse date. Nils kijkt haar verbaasd aan - hij vindt zijn vraag doodnormaal.

Bovenstaande dialoog is afkomstig uit een aflevering van de online serie Dating the Dam, van de Britse filmmaker Paris Carr . Hierin gaan expats van verschillende nationaliteiten op blind date met Amsterdammers. De serie, waarvan het tweede seizoen volgende week woensdag op
Linda.tv begint, laat op een luchtige manier de verschillen en overeenkomsten zien tussen culturen.

Carr verhuisde vijf jaar geleden naar Amsterdam voor haar studie antropologie. "Het viel me de op hoeveel nationaliteiten samenleven in zo'n relatief kleine stad. Ik wilde die nationaliteiten graag ontdekken, vooral nu, in een tijd waar er zoveel wordt gesproken over multiculturalisme. Ik ben gaan zoeken naar een toegankelijke manier om over dit thema te praten." En dat werd de datingwereld: luchtig en bijna iedereen kan erover meepraten.

Integreren via Tinder
In de stad, waar 180 nationaliteiten naast elkaar leven - meer nog dan in New York - wordt namelijk heel wat intercultureel gedatet. Wie in Amsterdam wat heen en weer swipet op Tinder, stuit op een scala aan nationaliteiten.

Sommige Tindergebruikers vermelden in hun profiel dat ze expat zijn. Voor deze tijdelijke, buitenlandse inwoners, bestaan er in de stad ook verschillende expatcommunity's die met regelmaat feestjes organiseren.

De Canadese Karim Sabri (35), oprichter van de expat-community Expat Republic, kwam acht jaar geleden naar Nederland voor werk en had het zo naar zijn zin, dat hij besloot te blijven.

Met zijn bedrijf brengt hij expats door middel van borrels en andere evenementen bij elkaar. Zo organiseert Sabri al jaren elke eerste vrijdag van de maand een expatborrel in bar Suzy Wong bij het Leidseplein.

In de stad, waar 180 nationaliteiten naast elkaar leven, wordt heel wat intercultureel gedatet Beeld João Costa
In de stad, waar 180 nationaliteiten naast elkaar leven, wordt heel wat intercultureel gedatetBeeld João Costa

Sabri: "Ik merk dat veel expats die hier komen wonen nieuwsgierig zijn naar de bewoners van de stad. Daten is een van de vele manieren om te integreren in Amsterdam. De apps Tinder en Happn zijn heel populair onder expats. Zo komen ze, buiten het uitgaan om, ook meer in contact met Nederlanders."

Voor veel expats is het even wennen als er een Nederlandse date tegenover hen zit. "Ik hoor dat veel expats het moeilijk vinden om Nederlanders te daten. Nederlanders zijn heel direct," zegt Sabri. "Een meisje kan zomaar zeggen: het was leuk, maar we zijn niet meer dan vrienden. En dan is het boem, over. Echt hard."

En er gebeurde niets...
Sabri heeft de afgelopen jaren gemerkt dat er een groot verschil is tussen de Noord-Europese en de Zuid-Europese culturen, zoals de Italiaanse en Spaanse. "Wat je ziet is dat de Nederlandse vrouwen over het algemeen vrij assertief zijn. Ze hebben vaak de touwtjes in handen. Bij een Spaans koppel bijvoorbeeld is het de man die flirt en moeite doet om haar aandacht te krijgen."

Ook op straat en in het openbaar vervoer merkt Sabri dat flirten in Nederland heel anders gaat. "Als je in Nederland een vrouw in de ogen kijkt, kijkt ze vaak weg. Het is hier raar om mensen wat langer aan te kijken in openbare ruimtes. Ik merk dat vrouwelijke expats het veel leuker vinden. In het buitenland hoort dat oogcontact veel meer bij het flirten."

De Griekse Elena Skoutaki (31) moest ook wennen aan de Nederlandse omgangsvormen. "In de Griekse dating scene jagen de mannen op de vrouwen. Ze flirten met je en geven je complimentjes. Ze geven je het gevoel dat je mooi en gewild bent. Toen ik in Amsterdam kwam, voelde ik me werkelijk onzichtbaar. Als er in de zomer een groepje prachtige blonde meiden langs jongens fietste, gebeurde er niets. Ik dacht op dat soort momenten: kijk naar ze!"

Het valt haar op dat de meiden hier vaak de eerste stap zetten. "Dat begreep ik in het begin niet. Dan zat ik met vriendinnen de appjes van een jongen te analyseren en me af te vragen waarom hij niet terugappte. Ik ben zo gewend om uitgevraagd te wórden."

Het is Skoutaki, die nu zeven jaar in Amsterdam woont, nog niet gelukt om een relatie met een Nederlandse man langer dan een paar maanden vol te houden. "Ze noemen me ook wel eens een dramaqueen," lacht ze.

"Toen ik tijdens een avond stappen een keer wat eerder dan mijn Nederlandse vriendje naar huis ging, verwachtte ik dat hij me even zou appen of ik veilig was thuisgekomen. Dat deed hij niet. Ik hoorde pas anderhalve dag later iets van hem!"

Stereotypes als 'de flirterige latino'
Ook de taal vormt nogal eens een barrière voor soepel sociaal contact. Zo sprak filmmaker Carr voor haar serie een Zuid-Afrikaans lesbisch meisje dat tegen haar Nederlandse date 'Ik hou van jou' had gezegd... tijdens het eerste afspraakje. Carr: "Wist zij veel! In het Zuid-Afrikaans gebruikt ze die zin vaak heel casual, als in 'jij bent cool of leuk'."

Voor Skoutaki, die helemaal geen Nederlands spreekt, waren huisfeestjes vaak erg lastig. "Mijn vriendje nam me weleens mee naar een feestje van vrienden. Dan werd er even Engels gepraat, maar al gauw ging dat weer over in Nederlands." Ze ontmoette uiteindelijk via datingapp Happn haar huidige vriend, ook een Griek.

"Ik heb altijd gezegd: ik wil niet met een Griek eindigen. Hij zei precies hetzelfde. Maar we zijn inmiddels allebei een Grieks-Nederlandse mix geworden. Ik ben inmiddels wat nuchterder en draag minder make-up, hij flirt op een goede - niet al te Griekse - manier met me," zegt Skoutaki lachend.

Met haar serie Dating the Dam wil Carr proberen verder te kijken dan de stereotypen die vaak bij een cultuur horen, zoals de 'directe Nederlander' of de 'flirterige latino'.

"Stereotypen zijn humoristisch, maar kunnen ook gevaarlijk zijn. Als we alleen naar die kant kijken, creëren we vooroordelen," zegt Carr. "Natuurlijk worden stereotypen soms bevestigd in mijn serie, maar de meeste worden betwist. Het gaat tenslotte om de individuen en hun eigen verhalen."

Dating the Dam wordt vanaf 22 maart om 20.00 uur uitgezonden op Linda.tv

'Daten is een van de vele manieren om te integreren in Amsterdam' Beeld João Costa
'Daten is een van de vele manieren om te integreren in Amsterdam'Beeld João Costa

Zes tips voor expats

Ervaringsdeskundige Karim Sabri, oprichter van Expat Republic, raadt nieuwe expats aan de volgende adviezen op te volgen.

1. Leg niet teveel nadruk op het vinden van een date, dat werkt alleen maar tegen je. Probeer activiteiten te ondernemen die je leuk vindt. Schrijf je in voor een sport of workshop waar je gelijkgestemden kan ontmoeten.

2. Leer de taal. Veel expats leren de Nederlandse taal niet. Krankzinnig! Ook al spreekt bijna iedereen Engels in Amsterdam, als je de Nederlandse taal en cultuur niet snapt, is het moeilijk communiceren.

3. Voor de mannelijke expat: wees beleefd, maar niet té. Kijk niet raar op als een Nederlandse vrouw de rekening betaalt of met je deelt. Toen het mij voor het eerst overkwam, voelde ik me ook vreselijk. Ik was geen gentleman meer. Veel vrouwen hier vinden het normaal en gedragen zich onafhankelijker.

4. Voor de vrouwelijke expat: een eerste stap maken naar een Nederlandse jongen die je leuk vindt, is oké. Nederlandse vrouwen doen dat ook en de mannen zijn daar vaak aan gewend. Expatvrouwen worstelen soms met de Nederlandse datingwereld. Maak je geen zorgen, gá voor hem.

5. Voor de vrouwelijke expat: verwacht niet dat je Nederlandse date lijkt op de jongens uit het land waar je vandaan komt. Hij is wellicht minder romantisch en relaxter. Nederlandse mannen zijn over het algemeen minder 'macho' en praten soms over hun gevoel. Neem de Nederlandse man zoals hij is.

6. Voel je niet direct afgewezen als je met iemand in een openbare ruimte oogcontact probeert te maken en dit direct weer verbroken wordt. Het betekent niet gelijk dat de ander niet geïnteresseerd is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden