Update

Amsterdammers die vastzitten in Nepal naar legerbasis vervoerd

Dagen zaten de Amsterdammers Fons van den Berg (24) en Rosanne van Heeckeren (24) muurvast in een bergdorp in Nepal. Vandaag zijn ze per helikopter naar een legerbasis gebracht, waar ze wachten op verder vervoer naar Kathmandu.

Roelf Jan Duin en Josien Wolthuizen
Rosanne (24) en Fons (24) zitten vast in de bergen in Nepal. Beeld Facebook Charlotte van Heeckeren
Rosanne (24) en Fons (24) zitten vast in de bergen in Nepal.Beeld Facebook Charlotte van Heeckeren

De twee co-assistenten waren voor een avontuurlijke vakantie naar de Himalaya afgereisd. Op de bonnefooi gingen ze naar de bergen van Langtang, een gebied ten noorden van hoofdstad Kathmandu, om een trektocht te maken.

Maar toen de verwoestende aardbeving toesloeg, kwamen ze samen met tientallen andere toeristen vast te zitten in Bamboo Village, een dorpje op 1600 meter hoogte. Alle wegen waren onbegaanbaar geraakt, de meeste huizen verwoest. Via een satelliettelefoon kon Fons contact leggen met zijn vader. 'Pa help, stuur een heli, er vallen hier rotsen naar beneden.'

Een einde aan het dagenlange verblijf
De families van de Amsterdammers probeerden eerder deze week via social media aandacht te vragen voor de benarde situatie van het tweetal. Gisteren landde opnieuw een helikopter bij het dorpje. Er werd proviand voor een maand afgeleverd en een aantal trekkers werden meegenomen naar Katmandu.

Later op de dag zou de helikopter nogmaals gestrandde toeristen ophalen. Fons liet daarop aan zijn vader weten dat er een einde komt aan het dagenlange verblijf in de bergen. 'Maak je geen zorgen, we zijn aan het inpakken en wachten op de heli', meldde hij zijn vader. De helikopter kwam gisteren echter niet meer opdagen. Vandaag is het tweetal uiteindelijk alsnog opgepikt.

Twaalf Nederlanders gewond
Van den Berg en Van Heeckeren zijn niet de enige Nederlanders die de aardbeving in Nepal hebben meegemaakt. Op het moment van de aardbeving waren er ongeveer vijfhonderd Nederlanders in Nepal, met een aantal van hen is nog steeds geen contact geweest.

Volgens SOS International zijn twaalf Nederlanders door de beving lichtgewond geraakt. Momenteel wordt geprobeerd alle Nederlanders terug te halen. Gisteren landde in Eindhoven al een militair vliegtuig met ruim veertig Nederlanders aan boord, vanmiddag landt een groep van tachtig Nederlanders in Rotterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden