Grafiek

Amsterdammers declareren meer zorgkosten dan verwacht

De werkelijke zorgkosten van de gemiddelde Amsterdammer lagen in 2013 170 euro hoger dan de verwachte zorgkosten op basis van leeftijd en geslacht. Per verzekerde werd in Amsterdam in 2013 gemiddeld 2.114 euro gedeclareerd.

Operatiekamer in het operatiecentrum van het Academisch Medisch Centrum Beeld anp
Operatiekamer in het operatiecentrum van het Academisch Medisch CentrumBeeld anp

Dat blijkt uit een analyse van het datajournalistieke platform LocalFocus op de declaratiegegevens van zorgverzekeraars die afgelopen week op Zorgprisma Publiek door Vektis zijn gepubliceerd. Vektis analyseert het gebruik, de kosten en de kwaliteit van de zorg op basis van alle zorgdeclaraties en verzekerdengegevens.

Leeftijd en geslacht zijn belangrijke factoren bij de hoogte van de zorgkosten. De gemiddelde zorgkosten voor 65-plussers liggen bijvoorbeeld bijna drie keer zo hoog als die van mensen tot 65 jaar. Daarom is bij het berekenen van de verwachte zorgkosten rekening gehouden met de demografische samenstelling van de gemeente. Dan blijkt dat gemeenten met een lager gemiddeld inkomen doorgaans meer zorgkosten declareren dan rijkere gemeenten.

Psychische klachten
In de vier grote steden wordt gemiddeld meer uitgegeven aan de geestelijke gezondheidszorg. De kosten voor tweedelijns GGZ-zorg, waarin patiënten worden behandeld met zware, complexe psychische klachten, liggen in Amsterdam op zo'n 263 euro per verzekerde: 56 euro meer dan landelijk.

Dat is niet heel verwonderlijk; Amsterdammers ervaren ook vaker dan andere Nederlanders ernstige psychologische klachten. Uit een grootschalig gezondheidsonderzoek dat de GGD Amsterdam eind 2012 uitvoerde, blijkt dat zo'n zeven procent van de Amsterdammers ernstige psychische klachten heeft.

Grensoverschrijdende zorg
In de Europese regelgeving is oktober 2013 geregeld dat verzekerden zich overal binnen de Europese Unie medisch kunnen laten behandelen. Amsterdammers lijken meer dan andere Nederlanders gebruik te maken van deze grensoverschrijdende zorg; ze geven er in ieder geval meer geld aan uit. De zorgkosten voor kraamzorg en farmaceutische liggen in de stad ook hoger dan gemiddeld.

Daarentegen geven Amsterdamse verzekerden opvallend minder geld uit aan zorg die een medisch specialist verleent: bijna 80 euro per maand minder dan andere Nederlanders. Het gaat dan om zorg in het ziekenhuis, maar ook audiologische zorg, radiotherapie, revalidatiezorg, long-astmazorg of dialysezorg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden