Amsterdammers bijeen voor applaus ambtswoning

Bij de ambtswoning van Van der Laan op de Herengracht applaudisseerden woensdagavond rond de duizend mensen voor hun burgemeester Van der Laan.

Het Parool
null Beeld anp
Beeld anp

Met het applaus wilden de initiatiefnemers van het evenement en de talloze aanwezigen Van der Laan bedanken voor zijn inzet voor Amsterdam.

De oproep is een reactie op het bericht van afgelopen maandag waaruit bleek dat Van der Laan zijn taken als burgemeester per direct neerlegt. Hij is te ziek om nog actief als burgemeester op te treden.

Vijf minuten
Rond 20.00 uur woensdagavond verzamelden rond de duizend mensen voor de ambstwoning op de Herengracht. Zo ook Jannie uit Amsterdam: "Ik wilde graag een laatste groet brengen. Zeker na die mooie brief die Van der Laan heeft geschreven aan alle Amsterdammers. Dan moet je ook iets moois terugdoen."

Even na acht uur startte een vijf minuten durende betuiging van respect. Er werd volop geklapt en gejoeld.

Aansluitend werd het nummer Aan de Amsterdamse Grachten vanuit honderden kelen gezongen - volgens de initiators een van de favoriete nummers van Van der Laan.

Enorme steun
Femke van der Laan kwam na het applaus even naar buiten en liet weten dat de burgemeester heeft genoten van het applaus. "Hij kan helaas zelf niet hier staan, maar hij heeft het gehoord en het is een enorme steun."

De organisatie laat weten de aanwezigen te bedanken. "We hebben laten zien dat Eberhard niet alleen van deze stad houdt, maar dat Amsterdam ook keihard van hem houdt." De initiators vragen iedereen rustig naar huis te gaan en de privacy van de burgemeester te respecteren. Iets voor half negen was de rust op de Herengracht wedergekeerd.

Op Twitter stelt Pieter van Vollenhoven voor om er een landelijk saluut van te maken. "Laten we een #tijd en een #dag afspreken dan kunnen wij tegelijk in heel Nederland #klappen.''

Bekijk hier de beelden van de staande ovatie van talloze Amsterdammers voor hun burgemeester.

Lees ook: 'Dankbaar voor alles dat Van der Laan voor de stad heeft gedaan' en 'Amsterdam is zijn geliefde, integere doordouwer kwijt'

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden