Amsterdammers bewaken Blauwe Moskee: 'Nu een moskee, straks de homo's'

Amsterdammers hielden vrijdag tijdens het middaggebed symbolisch de wacht bij de Blauwe Moskee in Nieuw-West uit solidariteit met de moslimgemeenschap na de aanslag in Canada. 'Je blijft gewoon van elkaar af.'

Laura Obdeijn
Amsterdammers bewaken de ingang van de Blauwe Moskee in West. Beeld Amaury Miller
Amsterdammers bewaken de ingang van de Blauwe Moskee in West.Beeld Amaury Miller

Terwijl de Blauwe Moskee langzaam volstroomt voor het vrijdagmiddaggebed hijst een groepje Amsterdammers zich buiten in fluorescerend gele en oranje hesjes. Service & Toezicht staat er achterop. Gedurende de preek binnen houden deze 'bewakers' arm in arm voor de ingang de wacht.

Het is vooral een symbolische actie, zegt Roemer van Oordt (51) van het Veiligheidspact tegen discriminatie, waarin moslims, joden, christenen verenigd zijn. "Zo kun je laten zien dat je voor elkaar staat als je wordt aangevallen, want je blijft gewoon van elkaar af."

Deuren sluiten
Na de aanslag van zondag op een moskee tijdens het avondgebed in het Canadese Quebec, waarbij zes mensen om het leven kwamen, besloot de Blauwe Moskee de deuren voorlopig te sluiten. Een maatregel die standhoudt zolang ze dat nodig vinden, zegt bestuurslid Rachid Abouhrait (39).

Mindere tijden, noemt hij het. "Er zijn veel spanningen, moslimhaat, discriminatie en dat is niet iets om licht op te nemen."

Daarom stelt hij een initiatief als dit zo op prijs. "Wij zouden hetzelfde doen als het om een synagoge of kerk ging. We zijn tenslotte allemaal Amsterdammers."

Iemand die echt kwaad in de zin heeft, schrikt ongetwijfeld niet van de rij van een stuk of 25 mannen en vrouwen, maar daar gaat het nu niet om. Het gaat om de boodschap en die paar mensen die er zijn vormen wel een gemoedelijke mix van Amsterdammers. Precies zoals het overal zou moeten zijn, is de gedachte.

De Joodse Bertie van Gelder (83) zag de oproep op Facebook langskomen en besloot van Oost naar West te komen, een uur met de tram. Want dit is belangrijk. "De deuren dicht, dat is zo naar. Ik ziet het al bij de synagoges, die bewaakt worden. Zoiets wil je niet hier ook."

Afschuwelijk
De oproep kwam voor sommigen wat laat, maar Gerard van der Zandt (66), lid van de protestantse Keizersgrachtkerk, besloot zijn plannen opzij te zetten om hierheen te komen. "Ik ben niet zo'n angsthaas, hoor."

Bang dat zoiets als in Quebec ook hier gebeurt, is hij niet. Maar met een moslima als schoondochter kwam het opeens toch wel dichtbij. "Nu is het een moskee, volgende keer zijn het homo's. Discriminatie is iets afschuwelijks."

Ook de voorzitter van COC Amsterdam, Peter de Ruijter (46), is erbij, voor zichzelf en namens het COC. "We zien dat deze groep onder druk staat en of je het er nu mee eens bent of niet, het mag nooit een reden zijn om te discrimineren."

Daar sluit Mohamed Babou (49), vrijwilliger bij de Blauwe Moskee, zich bij aan. Hij loopt rond met kleine goud versierde glaasjes thee en stukken cake. Wat voor cake? "Lekker zoet!"

Hij vindt het prachtig dat de mensen voor de deur bij elkaar zijn gekomen, want hij is wel bang na de aanslagen. "We moeten elkaar steunen, want we moeten ook samen leven."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden