Amsterdammer zeilt wereld over voor kankeronderzoek

Luc Overtoom zeilde de wereld over en zamelde daarmee een paar ton in voor kankeronderzoek. Maar ook bracht hij daarmee een ode aan zijn overleden vrouw Trudy.

Luc Overtoom bracht met zijn reis een ode aan zijn overleden vrouw Trudy. Beeld Privé

Hij dobbert nu in de Noordzee, en dat voelt al vertrouwd, maar zaterdag komt hij pas écht thuis - in Amsterdam, bij Loetje op het NDSM-terrein om precies te zijn. Aan boord van zeiljacht De Cardo - figuurlijk dan - 361.636,62 euro voor kankeronderzoek en een bak ervaringen.

Luc Overtoom (65) doet zijn reisverslag door de telefoon. Hij klinkt opgewekt en allerminst uitgeput - wat na een reis over de wereld ook niet zou verbazen. Eerst maar even de hachelijke omstandigheden.

Iemand die twee jaar lang over de oceanen zeilt, moet zo nu en dan door het oog van de naald zijn gekropen. Toch? Dat valt mee, zegt Overtoom, die toch al niet van de zorgelijke school is. Een paar verontrustende momenten waren er wel.

Tahiti
"In de Pacific, op weg naar Tahiti, kwamen de vissersboten heel snel op ons af gevaren, alsof ze ons wilden rammen. Maar ze bogen weer af. Ik kon het niet verklaren. Op Tahiti hoorden we het verhaal erachter. Lokale vissers zagen ons als boze geesten die de visvangst verstoorden. Daarom wilden ze ons wegjagen."

Bij de kust van Venezuela kreeg Overtoom het op zijn heupen, want hij voer op water dat niet op de kaart stond. Militair gebied, vreesde hij. "Bij een land als Venezuela is dat niet zo prettig." Gewoon doorgevaren, niets aan de hand. Bij Kaap de Goede Hoop, Zuid-Afrika, kreeg Overtoom 64 knopen (windkracht tien) om zijn oren, ook niet erg ontspannen. "Daar moesten we toch wel flink knokken om er heelhuids uit te komen."

Met 'we' bedoelt Overtoom hemzelf en een 'opstapper', mensen die afwisselend een stuk met hem mee zeilden, 36 personen in totaal.

Wolkje
Overtoom begon bijna twee jaar geleden aan zijn droomreis, die hij eigenlijk met zijn vrouw Trudy had willen maken. Zij kreeg in 1997 de diagnose borstkanker; ze overleed in 2011 aan de ziekte. "Ik dacht: nu kan ik bij de pakken neer gaan zitten en de boot verkopen, maar ik kan ook gaan en betekenis aan de reis geven." Trudy was erbij, in gedachten - 'ze keek mee van een wolkje' - en in die zin was de hele reis een ode aan haar.

Tot zover de emotionele betekenis. Wetenschappelijke betekenis is er ook, want Overtoom heeft geld ingezameld waarmee VUmc Cancer Center Amsterdam - waar Trudy werd behandeld - onderzoek kan doen naar 'therapie op maat'. De zeiler deelde ook flyers uit, dus iedereen kon zien waarvoor hij het deed. Het ging veel en vaak over kanker.

Sint Maarten
"Kanker is, hoe verdrietig ook, een verbindende factor. Mensen lieten hun emoties zien en dat leverde mooie momenten op. Zo kwam op Sint Maarten iemand naar ons toe gezwommen om zijn verhaal te vertellen."

En nu? Nou, genoeg. Overtoom wil gaan trainen voor de halve marathon van Amsterdam, want rennen langs de weg is in de meeste landen levensgevaarlijk. "We zijn in Nederland zo verwend. Alles is geregeld en alles is in orde." Hij hoopt aan het werk te kunnen, hij heeft ervaring in het reorganiseren van jachthavens - dus wellicht is er iets in die hoek. Roeien, oppassen op zijn kleindochter die tijdens zijn reis is geboren - en zo meer.

En de boot? Die wordt verkocht, want als je de wereld over hebt gezeild, is dat niet meer te overtreffen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden