Amsterdammer wil wel windmolens

Bijna driekwart van de Amsterdammers is voorstander van meer windmolens in het havengebied. Bijna tien procent is daar op tegen.

David Bremmer en Bart van Zoelen
Over windenergie is 84 procent positief Beeld ANP
Over windenergie is 84 procent positiefBeeld ANP

Dat blijkt uit een peiling van het gemeentelijke statistiekbureau OIS.
Achttien procent denkt wel dat windmolens het landschap in de haven kunnen ontsieren. Dertien procent waarschuwt voor geluidsoverlast. Negen procent denkt dat windmolens in de haven leiden tot daling van de waarde van woningen.

Liefst 91 procent noemt de overgang naar duurzame energie noodzakelijk. Over windenergie is 84 procent positief. Maar bij de vraag van welke vorm van energie ze de hoogste verwachtingen hebben, denkt slechts twintig procent aan windenergie. Ruim de helft ziet toch meer in zonne-energie.

NDSM-werf
Wethouder Abdeluheb Choho (Duurzaamheid) is een warm voorstander van het plaatsen van meer windmolens in de haven, maar de provincie Noord-Holland dreigt verschillende aanvragen af te wijzen.

De NDSM-werf is volgens de provincie niet geschikt. In het Westelijk Havengebied lopen waarschijnlijk 18 van de 28 geplande windmolens stuk op de extra hoge eisen van de provincie.

Ontmanteling
Noord-Holland dreigt de komende jaren zelfs veel windmolens te verliezen, blijkt uit een nog niet gepubliceerd rapport van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Meer dan de helft van de 3000 MW aan turbines die begin dit jaar in windparken stonden, verliest snel de vaak voor tien jaar toegekende subsidie. 'De molens kunnen dan uit exploitatie worden genomen, stilgezet, afgebroken en/of verkocht,' stelt RVO.

Dat vooruitzicht brengt de in het Energieakkoord afgesproken ambities voor duurzame energie in gevaar, waarschuwen Greenpeace, Natuur&Milieu en windenergiebrancheorganisatie NWEA. Nederland moet in 2020 uitkomen op 14 procent duurzame energie.

Ongewenste sanering
Een klein deel van de niet meer gesubsidieerde molens wordt vervangen of opgeknapt en krijgt dan nog minstens zeven jaar financiële steun. 'De overige 1330 MW loopt wel risico op ongewenste sanering voor eind 2023,' schrijft de RVO.

Die honderden molens staan vooral in de provincies Groningen, Zeeland, Noord-Holland, Friesland en Zuid-Holland.

De windmolens verliezen hun rendement door de lage olieprijs en de overvloed aan groene stroom uit Duitsland. RVO: 'Een niet te verwaarlozen deel van het opgesteld vermogen is verlieslatend of dreigt dat te worden.'

In de verouderde molens zelf zit handel: in Afrika en Zuid-Amerika is inmiddels een markt voor tweedehands turbines ontstaan.

Flevoland staat er al vol mee Beeld ANP
Flevoland staat er al vol meeBeeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden