Amsterdammer wil met puin van rampen nieuwe woningen bouwen

Van rampenpuin stenen maken voor de bouw van nieuwe woningen: de droom van Amsterdammer Gerard Steijn staat op het punt uit te komen. Nu het geld nog.

Gerard Steijn bij een stapel uit puin gemaakte bouwblokken.Beeld Marco Okhuizen

Aan de ene kant gaat het puin de mobiele fabriek - ter grootte van twee zeecontainers - in, aan de andere kant komen er Legoachtige, grijze bouwblokken uit. Het omzetten van puin, of dat nu afkomstig is van rampen of van sloopwerkzaamheden, in woningen en ziekenhuizen, gaat razendsnel.

De blokken klikken in Legostijl samen en blijven zonder cement of mortel op elkaar. Bamboestokken in de muren zorgen voor extra stabiliteit, terwijl twee bamboestokken en een stalen kabel het dak verankeren. Daardoor is de woning volgens de ontwerpers beter bestand tegen een eventuele volgende natuurramp. In de Amsterdamse haven staan al twee proefwoningen.

Iedereen kan het
'Het is heel simpel. We maken van het puin betonblokken van hoge kwaliteit. Net als Lego wordt het materiaal gestandaardiseerd,' zegt Hennes de Ridder, hoogleraar engineering aan de Technische Universiteit van Delft, die zijn tijd aan de mobiele fabriek doneert. 'Ook ongeschoolde mensen kunnen met de blokken de huizen bouwen.' De woningen voldoen volgens hem aan de hoge Nederlandse bouwnormen. Hij is bezig met verdere proeven. Die staan gepland in Peru, waar over een paar maanden huizen zijn gebouwd die aardbevingen van ten minste zes op de schaal van Richter kunnen weerstaan.

The Mobile Factory is het geesteskind van Gerard Steijn, een 71-jarige sociaal ondernemer die het in Amsterdam gevestigde project leidt om het puin van natuurrampen en oorlogen te recyclen.
Hij wil uiteindelijk met een vloot puincontainers ecologisch verantwoorde en veilige huisvesting creëren. Elke container is in staat 750 bouwstenen per dag te maken, genoeg voor één huis.

Puingemeenschap
'Na rampen blijven er stapels en stapels puin over en het puin is afval,' aldus Steijn. 'Als je rijk bent, koop je na een ramp nieuwe stenen voor de wederopbouw van je huis. Maar wat gebeurt er als je arm bent? De armste mensen wonen in de zwakste huizen en zij verliezen bij zo'n ramp hun woning als eerste. Ik dacht: wat als je het puin gebruikt om betere huizen voor die arme mensen terug te bouwen?'

In september moet de eerste puinfabriek worden verscheept naar Haïti om daarmee volgend jaar de eerste 'puingemeenschap' in Port-au-Prince te bouwen.

Klein Paradijs
Het plan krijgt in Haïti steun van de Belgisch consul, Joel Dresse, die zesduizend vierkante meter grond doneert voor de nieuwe puinwijk. Het perceel even buiten Port-au-Prince was ooit eigendom van zijn vader.
Dresse exploiteert al een recyclingbedrijf in Haïti waar tweehonderd mensen schroot recyclen in wereldwijd verkochte home decoration. Hij wil twintig van hen onderbrengen in 'puinhuizen' in de gemeenschap, die hij Petit Paradis (Klein Paradijs) noemt - een naam waarmee hij de overlevenden van de aardbeving van 2010 wil inspireren. Die natuurramp kostte toen meer dan 230.000 levens; 1,5 miljoen mensen raakten ontheemd.

'Ik wil mensen een perspectief geven op wat ze kunnen doen in de toekomst,' aldus Dresse.' Ik wil dat ze een heel mooi stuk grond, een heel mooie omgeving en een heel mooi huis hebben.'

Crowdfunding
Steijn is al jaren op zoek naar geld voor zijn plannen, onder meer vorig jaar via deze krant. Nu heeft hij via crowdfunder Indiegogo een campagne gelanceerd om vierhonderdduizend dollar op te halen voor het testen van de mobiele fabrieken en het bouwen van die twintig woningen in Haïti, volgend voorjaar.

Wie tien dollar doneert, krijgt - bij een geslaagde campagne - de belofte dat daarvoor in Haïti 250 kilo puin wordt geruimd. Voor vijfduizend dollar kan de bouw van een compleet puinhuis worden gefinancierd.
Erg hard loopt het overigens nog niet. Met nog 38 dagen te gaan staat de teller pas op 2405 dollar, gefourneerd door 68 mensen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden