Amsterdammer wast handen 6 keer per dag

Amsterdammers wassen gemiddeld zes keer per dag hun handen met zeep, poetsen twee keer per dag de tanden en gaan bijna elke dag onder de douche.

null Beeld Van Santen & Bolleurs
Beeld Van Santen & Bolleurs

Dit blijkt uit een onderzoek dat gemeentelijk onderzoeksbureau OIS 505 in opdracht van Het Parool deed naar ­de schoonmaakgewoontes van Amsterdammers, zowel op het gebied van persoonlijke hygiëne (douchen, tandenpoetsen, handen, wassen etc.) als huishoudelijke hygiëne (bed verschonen, toilet schoonmaken, theedoeken wassen etc.).

Slecht voor het milieu of niet, gemiddeld genomen wast de Amsterdammer per dag dus zes keer zijn handen met zeep, poetst hij twee keer per dag zijn tanden en gaat hij bijna elke dag onder de douche.

Als het gaat om douchegewoontes zijn mannen en vrouwen vrijwel gelijk. Ze douchen praktisch even vaak, alleen doucht de vrouw gemiddeld zo'n minuut langer dan de man (man: 7 minuten en 28 seconden, vrouw: 8 minuten en 25 seconden).

Tevreden
Wat betreft de huishoudelijke taken zijn Amsterdammers ­behoorlijk tevreden als het gaat om hun inzet. Ze steken hier gemiddeld 4,8 uur per week in, bij mensen met een schoonmaker is dit 4 uur. Daarbij zeggen mannen 60 procent van het huishouden voor hun rekening te nemen, terwijl vrouwen aangeven verantwoordelijk te zijn voor 75 procent van de huishoudelijke taken.

Bij zowel mannen (60 procent) als vrouwen (50 procent) is de grootste groep ­tevreden over het aantal uur dat ze per week aan schoonmaak- en opruimactiviteiten als stofzuigen, poetsklussen en de was besteden. Mannen besteden gemiddeld 4 uur per week, vrouwen 5 uur.

Lees hier het hele onderzoek: Hoe hygiënisch zijn Amsterdammers?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden