Amsterdammer vaakst slachtoffer van geweld

Een op de honderd Amsterdammers is in 2015 slachtoffer geworden van een geweldsmisdrijf. Daarmee is Amsterdam de geweldadigste stad van het land.

Het Parool
Een op de honderd Amsterdammers was in 2015 slachtoffer van geweld. Beeld anp
Een op de honderd Amsterdammers was in 2015 slachtoffer van geweld.Beeld anp

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Vorig jaar vonden er landelijk gemiddeld 5,4 van dergelijke misdrijven per duizend inwoners plaats. In Rotterdam, Eindhoven en Arnhem waren dat negen.

Inbraken
Ook qua woninginbraken zit Amsterdam boven het landelijke gemiddelde. Er zijn in de stad 6.158 woninginbraken gepleegd in 2015. Dat zijn er 7 per duizend inwoners.

In Nederland waren er gemiddeld 5,1 woninginbraken per duizend inwoners in 2015.

In de Limburgse gemeente Sittard-Geleen vonden naar verhouding de meeste woninginbraken plaats. Vorig jaar werd er 1100 keer ingebroken, ofwel twaalf inbraken per duizend inwoners.

Op Schiermonnikoog werd in 2015 niemand slachtoffer van een woninginbraak, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In de provincies Limburg en Noord-Brabant werd relatief vaak ingebroken. Naast Sittard-Geleen staan Maastricht, Zundert en Alphen-Chaam hoog in de lijst van gemeenten waar inwoners vaak last hebben van inbraak. Maar ook in de Randstad zijn mensen vaak slachtoffer van inbraak. In de noordelijke provincies liggen de cijfers lager.

Vinex-wijken
De criminaliteit in Vinex-wijken is beduidend lager dan gemiddeld in Nederland. Vorig jaar registreerde de politie landelijk 57 misdrijven per duizend inwoners, in Vinex-wijken waren dat er 28, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Vinex-wijken liggen meestal aan de rand van grotere steden. De verschillen in de criminaliteitscijfers zijn groot. Zo telden de steden vorig jaar 52 vermogensmisdrijven (zoals diefstal en heling) per duizend inwoners, terwijl er in de wijken gemiddeld 21 van dergelijke misdrijven plaats hadden.

Preventiemaatregelen
Ook het aantal inbraken is in de Vinex-locaties lager. Vier op de duizend inwoners hadden te maken met een woninginbraak, in de grotere steden waren dit er zes op de duizend. Volgens het CBS heeft dit onder meer te maken met de preventiemaatregelen van de Vinex-bewoners. Van hen heeft 20 procent een alarminstallatie tegenover 11 procent in de grotere steden.

Verder blijkt uit het CBS-onderzoek dat de wijkbewoners zich minder onveilig voelen dan gemiddeld in Nederland. ,,Minder Vinex-bewoners lopen of rijden om om onveilige plekken te vermijden. Ook zijn er minder die zich vaak onveilig voelen als ze 's avonds alleen thuis zijn", aldus het statistiekbureau.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden