Amsterdammer start campagne voor doodziek broertje

Toen de leukemie voor de tweede keer toesloeg bij zijn broertje besloot Amsterdammer Jeena van der Heul (34) samen met zijn andere broers een social media campagne op te zetten in de zoektocht naar een geschikte stamceldonor.

Bien Borren
De licht verstandelijk gehandicapte leukemiepatiënt Akar Beeld Eigen foto
De licht verstandelijk gehandicapte leukemiepatiënt AkarBeeld Eigen foto

Bijna een jaar geleden kreeg Akar van der Heul (31) te horen dat hij acute myeloide leukemie had, een vorm van bloedkanker. "Bij zo'n bericht gaan al je alarmbellen af," vertelt zijn oudere broer Jeena.

In eerste instantie leek Akar de ziekte de baas, maar bij een maandelijkse controle bleek een paar weken geleden dat de leukemie terug is. "En een stuk agressiever dan daarvoor."

Waar bij de eerste behandeling Akar's eigen stamcellen werden gebruikt om de ziekte tegen te gaan, is dat een tweede keer niet mogelijk. "En dus is mijn broertje aangewezen op een geschikte stamceldonor. Maar die is nog niet zo makkelijk gevonden."

Chemotherapie
De goedwerkende stamcellen van een donor moeten er straks voor zorgen dat Akar's lichaam weer gezonde bloedcellen aanmaakt. "Hij krijgt nu chemotherapie. Over een maand of drie zijn de chemokuren afgelopen en tegen die tijd is het van levensbelang dat we een geschikte donor voor Akar hebben. Zonder match is het vooruitzicht weinig positief, ze kunnen hem niet chemo blijven geven."

Akar is geadopteerd uit Thailand, wat betekent dat de familie naarstig op zoek is naar een donor van Aziatische afkomst. "Er zijn sowieso heel weinig stamceldonoren, laat staan met een Thaise achtergrond," legt Jeena uit. Zelf kan Jeena (eveneens geadopteerd) zijn broertje niet helpen. "Zelfs al zouden we familie zijn, is de kans op een match 1 op 4."

Wattenstaafjes
En dat is precies de reden waarom de campagne #geefhetstokjedoor in het leven is geroepen. De familie hoopt dat veel mogelijk potentiële donoren zich op Matchis.nl melden.

"Het zou geweldig zijn als we iemand vinden die mijn broertje kan helpen. Maar los daarvan is het een goede zaak als zoveel mogelijk mensen zich laten registreren als stamceldonor. Ook voor andere leukemie-patiënten is de kans dan groter dat er een geschikte donor wordt gevonden en ze behandeld kunnen worden."

Om meer bekendheid te krijgen voor het nijpend tekort is daarom een social media campagne gestart. Met behulp van #geefhetstokjedoor probeert Jeena meer mensen zo ver te krijgen zich aan te melden. "Het aanmelden is heel simpel. Je neemt met 3 wattenstaafjes een beetje wangslijm af en dan wordt er vervolgens in een laboratorium gekeken of je een geschikte stamceldonor kan zijn." Met de foto's op social media probeer ik te laten zien dat het niet eng is en dat mensen met een klein beetje moeite iemands leven kunnen redden."

Tot op heden is er nog geen match voor Akar gevonden. Desalniettemin geeft Jeena de moed nog niet op. "Ik weet zeker dat de geschikte donor ergens rondloopt. De vraag is alleen waar?"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden