Amsterdammer Russisch 'voorbeeld' na hulp bij verkeersongeluk

Amsterdammer Paul van Hooff (53) schoot vorige week in Rusland te hulp toen niemand anders dat deed. Nu is hij in dat land uitgroepen tot een voorbeeld in het verkeer voor anderen.

Laura Obdeijn
Schrijver en journalist Paul van Hooff met zijn Moto Guzzi. Beeld Paul van Hooff
Schrijver en journalist Paul van Hooff met zijn Moto Guzzi.Beeld Paul van Hooff

Van Hooff, die voor een boek al tien maanden een motortocht van Amsterdam naar Tokio maakt, was op zondag 16 juli op weg van het Russische Kansk naar Irkoetsk toen hij in een verkeersopstopping terecht kwam. Niks geks, dacht hij, iets wat hij meerdere keren per dag tegenkomt en waar hij met zijn motor gemakkelijk langs en tussendoor kan.

Maar dit bleek anders, zegt de schrijver en journalist. Er waren twee auto's frontaal op elkaar gebotst. "Ik zag meteen dat het mis was, maar niemand deed iets. Mensen hingen wat bij de vangrail, filmden het ongeluk of liepen en reden langs zonder de gewonden een blik waardig te gunnen. Ik zag een gewonde jongen zitten met overal bloed, zijn neus stond verkeerd, zijn buik was opgezwollen en hij keek alleen maar wazig voor zich uit. Hij zag eruit als de eenzaamste jongen ter wereld."

Opblaasmatje

Van Hooff volgde zijn instinct, vertelt hij. Hij stapte van zijn motor en besloot de gewonde jongen te helpen. Hij pakte zakdoekjes tegen het bloeden en terwijl hij tegen hem bleef praten maande hij de jongen te gaan liggen op zijn opblaasmatje. "Toen pas zag ik achter hem nog een vrouw - zijn moeder, bleek later - liggen. Helemaal dubbelgevouwen en slecht ademend. Toen schrok ik pas echt."

Intussen bleven de auto's maar doorrijden, "bijna over mijn voeten heen. Het was bizar." Pas toen hij zijn armen uit wanhoop in de lucht gooide en om hulp riep kwamen wat mensen in actie. "Voor mijn gevoel duurde het wel twintig minuten voordat de ambulances kwamen."

Toen de ambulance vertrok stapte ook Van Hooff weer op de motor, maar niet veel later werd hij benaderd door de politie. Die had hem opgespoord aan de hand van zijn kenteken en noemde hem een held om zijn daadkrachtige optreden. Ook kreeg de Russische media er lucht van. "Ik ben gebeld door tv-stations vanuit Vladivostok tot Moskou en heb opgeroepen dat Russen iets zouden moeten doen als ze een ongeluk zien, in plaats van alleen filmen."

Beelden van Paul van Hooff en de gewonde jongen die te zien waren bij een Russische televisiezender. Beeld Screenshot filmpje ntv.ru
Beelden van Paul van Hooff en de gewonde jongen die te zien waren bij een Russische televisiezender.Beeld Screenshot filmpje ntv.ru

400 vriendschapsverzoeken

'Een voorbeeld' voor de Russen in het verkeer, wordt hij nu genoemd, vertelt Van Hooff. "Een voorbeeld, ja. Als dat de impact is van de oproep dan ben ik al blij. En ik kan hier de komende honderd jaar in ieder geval niets meer fout doen."

Inmiddels zit hij - 400 vriendschapsverzoeken op Facebook rijker - in Oelan-Oede, bij de grens van Mongolië en is hij bezig met de voorbereidingen van de laatste vierduizend kilometer van zijn reis. Hoe het ongeluk precies is gebeurd weet hij nog steeds niet. Wel heeft de politie hem laten weten dat de 17-jarige jongen het zonder hem waarschijnlijk niet had overleefd. Zijn 37-jarige moeder, weet hij sinds dinsdag (bijna anderhalve week na het ongeluk), heeft het daarentegen niet gered. "Dit is even geen goede dag, ik ben er behoorlijk kapot van."

Negatief over het land en de bewoners is hij overigens alles behalve. "Ik weet 99 procent zeker dat ik hier terugkom. Ik heb veel gereisd, maar de Russen maken zo'n indruk op me. Het zijn lieve mensen. Groot, stoer, ruig, en met grote harten." Daarom snapt hij niet wat er die zondag gebeurde. "Waarschijnlijk hadden de Russen daar een hele erge off day en ik niet."

Van Hooff had tijdens zijn tocht een camera op z'n helm. De beelden die daarmee zijn geschoten deelde hij met RTL Nieuws.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden