'Amsterdammer rondom A10 leeft 79 dagen korter'

De luchtverontreining rond de Ringweg A10 is sterk toegenomen sinds de maximumsnelheid overdag is verhoogd van 80 naar 100 kilometer per uur.

Flats langs de A10 in Amsterdam.Beeld anp

De concentraties stikstofdioxide en fijnstof zijn gestegen, blijkt uit twee onderzoeken door de GGD Amsterdam en TNO. Morgen dient bij de rechtbank in Amsterdam het bezwaar van de stad en Milieudefensie tegen de verhoging van de maximumsnelheid door minister Melanie Schultz (Verkeer). Beide onderzoeken gelden als ondersteunend bewijs.

Uit het GGD-onderzoek blijkt dat de concentratie fijnstof rond de A10 ruim 1 procent is toegenomen en stikstofdioxide 7 procent. Elders in de stad nemen de concentraties juist af. Volgens Milieudefensie leven omwonenden van de snelweg 79 dagen korter als gevolg van de snelheidsverhoging.

Stikstofdioxide
TNO concludeerde na een windtunnelonderzoek dat in 2015 de verscherpte normen voor stikstofdioxide zullen worden overschreden. Dit specifieke onderzoek houdt rekening met de verspreiding van uitlaatgassen in de omgeving van de weg ter hoogte van het Bos en Lommerplein. De gebouwen zijn nagemaakt in een schaalmodel.

Schultz had rekening gehouden met een lichte verslechtering, maar uit de recente onderzoeken blijkt dat de luchtkwaliteit meer wordt aangetast dan blijkt uit de modellen van het ministerie van Infrastuctuur en Milieu. De minister zegt rekening te houden met het feit dat auto's in de toekomst in snel tempo schoner worden. Ook wil ze de snelheid op de ring gelijk trekken met die op andere snelwegen.

Amsterdam moet per 1 januari 2015 voldoen aan strengere milieu-eisen. Op dit moment valt de stad nog binnen de Europese normen, maar het lijkt erop dat het lastig wordt binnen ruim een jaar de luchtverontreiniging voldoende naar beneden te krijgen.


Lees vandaag (28-11) meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden