Amsterdammer rent in een jaar 12 marathons voor 12 goede doelen

Brian Monpellier (50) uit Slotervaart is van plan een jaar lang elke maand een marathon lopen, steeds voor een ander goed doel. Zondag trapt hij af met de Amsterdam Marathon.

Laura Obdeijn
Brian Monpellier Beeld Brian Monpellier
Brian MonpellierBeeld Brian Monpellier

New York, Dubaï, Tokio en Barcelona, het zijn slechts een paar steden die hardloper Monpellier aandoet tijdens zijn ambitieuze voornemen om in twaalf maanden, in twaalf landen, voor twaalf goede doelen de marathon te lopen. De eerste kilometers maakt hij zondag in zijn eigen stad, de laatste hoopt hij in september volgend jaar te maken in de Médoc. Tussen de Franse wijn, want dan is er wat te vieren.

Eerder liep hij al marathons in New York en Chicago, maar nadat hij in 2011 door zijn toenmalige werkgever werd gevraagd om voor een goed doel te lopen, vormde zich een plan. Waarom het niet groter aanpakken, dacht Monpellier. Zijn vijftigste verjaardag greep hij aan om het plan te verwezenlijken; een combinatie van zijn droom om overal ter wereld marathons te lopen en iets terugdoen voor mensen die het hard nodig hebben.

Rondje IJburg
Vanuit die gedachte ontstond Stichting RunNations, met als streven hardlopend zo veel mogelijk geld op te halen voor onder meer KWF kankerbestrijding, Artsen Zonder Grenzen, Favela Street en Alzheimer Nederland. Als bedrijf kun je zijn hardlooppoging sponsoren, maar zelf meelopen en zo geld ophalen is ook een optie.

Naast zijn baan als schadebehandelaar is Monpellier hardloopcoach. Zo komt hij voor een groot deel aan zijn oefenmeters. Maar hij loopt ook in het weekend. Zondag nog 36 kilometer, rondje IJburg. En je vindt hem regelmatig in het Amsterdamse bos, Vondelpark, Rembrandtpark, of van Amsterdam naar Noordwijk of IJmuiden, over het strand. "Daar word je beresterk van."

Man met de hamer
Een specifieke tijd heeft hij niet in gedachten, hij wil de marathons vooral uitlopen. Al is voortdurend net voor de sleepwagen binnenkomen ook niet zijn streven. "Ik denk meer aan vier of vijf uur lopen." Niet te langzaam, maar ook zeker niet te snel. "Hoe sneller je loopt, hoe groter de aanslag op je lichaam." Daarnaast vindt hij het ook gewoon gezelliger. "Dan kun je nog eens samenlopen met de andere RunNation-lopers."

Het grote aantal kilometers relativeert hij door het te vergelijken met ultra-atleten. "Die lopen soms honderd kilometer per dag, wat is dan 42 kilometer per maand?" Bang voor de man met de hamer is hij ook niet. "Je weet nooit van tevoren hoe het fysiek zal gaan, eenmaal bij je vijfde marathon aangekomen, maar ik heb plezier in wat ik doe, ik hou van hard werken en geef niet snel op. Wat er ook gebeurt, ik ga het afmaken."

Monpellier is nog op zoek naar lopers en sponsors om gezamenlijk geld in te zamelen voor verschillende goede doelen.

Als hardloopcoach maakt Monpellier de nodige meters Beeld .
Als hardloopcoach maakt Monpellier de nodige metersBeeld .
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden