Amsterdammer Omar Lkhorf uitgeleverd en vastgezet voor liquidatie

De Amsterdammer Omar Lkhorf is door België aan Nederland overgeleverd en vrijdag voor zeker negentig dagen gevangen gezet voor het aansturen van de liquidatie van de crimineel Chahid Yakhlaf, oudjaarsdag 2015 in Kerkdriel.

Paul Vugts
De uitgebrande auto die na de liquidatie door de schutters in hun vlucht is gebruikt. Beeld anp
De uitgebrande auto die na de liquidatie door de schutters in hun vlucht is gebruikt.Beeld anp

Hij was op 30 juni aangehouden in België. Hij is de broer van de eind 2012 in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt geliquideerde Youssef Lkhorf. In de Amsterdamse onderwereld leefde al langer de overtuiging dat hij als tussenpersoon moordopdrachten had gegeven.

Gegevens uit een in Canada in beslag genomen computerserver leveren daarvoor volgens het Openbaar Ministerie bewijs.

Het gaat om de computerserver van het Nederlandse bedrijf Ennetcom, die door veel Amsterdamse criminelen werd gebruikt voor hun versleutelde communicatie. Ze waanden zich daarmee onbespied. Onterecht: de nu leesbaar gemaakte berichten op de server bieden de opsporingsdiensten een schat aan informatie.

Soldaat
Omar Lkhorf zou via versleutelde telefoons contact hebben onderhouden met de uitvoerders van de liquidiatie van de in Amsterdam actieve crimineel Yakhlaf: volgens justitie Hicham M. en Mohamed H.

Vermoed schutter M., door zijn 'opdrachtgever' met 'soldaat' aangeduid, liet in mails weten dat hij 'erg blij was' dat Yakhlaf dood was. Ze hadden veel kogels afgevuurd: 'We hebben leip op ze gebosst.' Als Hicham M. volgens justitie schrijft dat 'ze heel wat waard waren en dat er veel op hun hoofden stond', vraagt de 'opdrachtgever': 'Oké, wat moet ik je betalen?' Hij belooft dat hij het 'goed gaat doen'.

Vergissing
De vermoede schutter vraagt later '70' voor de liquidatie: 70.000 euro. De opdrachtgever vindt 'tussen de 40 en de 50' normaal 'voor hitters'. Omar Lkhorf wordt gerekend tot de groep rond Houssine A. en Benaouf A., die een hoofdrol speelt in de onderwereldvete waarin sinds 2012 meer dan twintig Amsterdamse criminelen zijn geliquideerd.

Zelf was Lkhorf waarschijnlijk het doelwit van de schutters die op 13 juli 2014 bij vergissing huisvader Stefan Regalo Eggermont doodschoten.

Lkhorf ontkent met liquidaties van doen te hebben. Hij beroept zich volgens zijn advocaat niet op zijn zwijgrecht, maar 'vecht zijn aanklacht gemotiveerd aan'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden