Amsterdammer mag mening geven over erfpacht

Amsterdammers mogen hun mening geven over het nieuwe erfpachtstelsel dat de gemeente voor ogen heeft. Het college van burgemeester en wethouders adviseert de gemeenteraad een referendum te organiseren over de nieuwe plannen voor het versimpelen van het systeem rond het pachten van grond.

Meer dan 27.000 Amsterdammers spraken zich uit voor een referendum. Beeld anp

In de hoofdstad staan de meeste woningen en bedrijfspanden op gemeentegrond, eigenaren moeten erfpacht afdragen aan de gemeente. Amsterdam wil het gewraakte erfpachtstelsel drastisch op de schop nemen, zodat bij verkoop voor nieuwe eigenaren direct duidelijk is wat de erfpachtprijs zal zijn.

Amsterdammers zetten een initiatief op touw om een referendum over de plannen af te dwingen. Er kwamen 36.000 steunbetuigingen binnen, waarvan ruim 28.000 geldig zijn verklaard.

De Stichting Erfpachters Belangen Amsterdam (Seba) is het oneens met het referendum zoals dat nu wordt gehouden. Zij hebben alternatieven aangedragen, waaronder een optie om de grond te kopen. Hier is geen gehoor aan gegeven.

Afluisteren
Ook is er discussie over over 16.500 handtekeningen die zijn opgehaald op straat. Seba huurde een bureau in, dat studenten inzette. Uit geluidsopnames die PvdA en GroenLinks (voorstanders van de erfpachtplannen) hebben verzameld, blijkt dat ze oneigenlijke argumenten gebruikten.

Seba heeft inmiddels aangifte gedaan van illegale afluisterpraktijken. Het college is nog niet ingegaan op de beschuldigingen. Mogelijk komt dit vanmiddag in een debat ter sprake.

Het college stelt voor het referendum te houden op 22 mei, samen met de Europese Parlementsverkiezingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden