Amsterdammer loopt niet warm voor stadspas

Het leek zo'n sympathiek idee, een stadspas voor alle Amsterdammers. Alleen: uit onderzoek blijkt dat alleen expats er echt warm voor lopen.

Beeld ANP

Een schone stoep, betaalbare erfpacht, een kampioenschap van Ajax: de verlangens van Amsterdammers zijn legio, maar op een stadspas zitten ze niet te wachten, zo blijkt uit onderzoek van communicatie-adviesbureau Youngworks.

In opdracht van de gemeente peilde het bureau de behoefte aan een Amsterdampas die niet alleen aan minima en senioren wordt uitgereikt, maar tegen betaling ook verkrijgbaar is voor alle andere inwoners van de stad.

Nee, dank u, was de reactie van de verreweg de meeste ondervraagden, zeker toen ze hoorden dat de prijs van de kortingskaart rond de zestig euro per jaar zou komen te liggen.

Alleen expats bleken bereid een dergelijk bedrag te betalen. Voor de andere groepen geldt dat zij voor allerlei activiteiten in de stad al gebruikmaken van andere mogelijkheden voor een gereduceerd tarief, zoals de Museumkaart, een bioscooppas of de veilingen op internet. Dat maakt een extra pas weinig aantrekkelijk.

Korting
De interesse voor een stadspas neemt wel toe naarmate de korting hoger wordt. De meeste ondervraagden vonden een reductie van vijftig procent en hoger wel aantrekkelijk klinken. Wel voor zeer verschillende voorzieningen, en dat maakt het ook lastig.

Terwijl ondervraagden met een zogenoemde lagere sociaal-economische status een voorkeur hadden voor lasergamen en all-you-can-eat-sushirestaurants, hebben de Amsterdammers met een hogere sociaal-economische status al gegeten en gedronken als zij deze aanbiedingen onder hun neus krijgen.

Ook de aanbieders van activiteiten hebben hun twijfels over de stadspas. Instellingen als Artis en het Amsterdam Museum lieten de onderzoekers bijvoorbeeld weten een korting voor speciale doelgroepen zoals minima zeer zinvol te vinden, maar weinig heil te zien in een reductie voor iedereen.

Rotterdam
Dat gaat anders in Rotterdam, waar de 190.000 houders van de Rotterdampas onder meer voor vijf euro (eenmaal per jaar) naar Blijdorp kunnen en zelfs helemaal gratis naar de musea in de havenstad.

Het gevolg is wel dat Rotterdam jaarlijks 1,8 miljoen euro bijlegt. Amsterdam steekt nu jaarlijks 2,5 miljoen euro in de stadspas voor bijna 60.000 minima en senioren, en daarbij moet worden aangetekend dat de helft van de korting voor rekening komt van de aanbieders.

Als 100.000 Amsterdammers bereid zouden zijn 60 euro te betalen voor de kortingskaart, zou dat de gemeente nog eens vijf miljoen euro kosten. Minimaal, want de kans is groot dat veel aanbieders zullen weigeren om reducties te betalen voor klanten met een goed salaris.

Is er dan geen enkel perspectief? Toch wel. De onderzoekers legden verschillende scenario's voor aan de klankbordgroep, en er bleek draagvlak voor het scenario 'support you local heroes'.

In dit scenario worden flinke kortingen verstrekt op Amsterdamse initiatieven, winkels en producten, zoals een bezoek aan een bierbrouwerij of De Pindakaaswinkel.

Het voordeel voor de gemeente is, afgezien van de steun voor lokale ondernemers, dat de kaart de mogelijkheid biedt om de drukte een beetje meer te spreiden over de stad.

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden