Amsterdammer liep weg en verdween - midden in Kaapstad

Zijn vrienden zijn ervan overtuigd dat hij nog leeft, maar voorlopig is Frank Kater uit Amsterdam al ruim drie maanden zoek in Kaapstad. Hij ging erheen om af te kicken.

De poster die in Kaapstad is verspreid. Beeld .
De poster die in Kaapstad is verspreid.Beeld .

De Amsterdammer Frank Kater is al maanden vermist in de Zuid-Afrikaanse stad Kaapstad. Maar Dick Steffens, een Amsterdamse oud-rechercheur die ter plekke naar Kater zoekt, is ervan overtuigd dat hij nog leeft, al doen verontrustende geruchten de ronde.

Kater is nu al drieënhalve maand spoorloos in de miljoenenstad. Hij verdween op 11 oktober 2014 uit de kliniek waar hij verbleef om van zijn drugsverslaving af te komen. Hij had toen net de eerste fase van zijn afkicktraject afgerond, maar op de eerste dag in een meer open instelling ging het mis. Met een klein geldbedrag op zak vertrok hij, slechts gekleed in een korte broek, T-shirt en slippers. Zijn paspoort en bankpasjes liet hij volgens protocol achter in de kliniek. Sindsdien is er geen enkel contact met hem geweest.

Maar de vaste vriend van Kater en nog een aantal vrienden weigeren de zoektocht op te geven. Zij vroegen de Amsterdamse oud-rechercheur Dick Steffens, die samen met oud-politiewoordvoerder Klaas Wilting en voormalig rechercheur Jules van der Linden vermiste Nederlanders in het buitenland opspoort, naar Zuid-Afrika te gaan.

Townships en bars
Voor Steffens was het een frustrerende week in Kaapstad: hij weet 'voor 99 procent zeker' dat Kater nog leeft, maar hij heeft hem niet gevonden. De laatste dagen heeft hij tal van tips gekregen van mensen die zeggen Kater te hebben gezien. Hij heeft gespeurd in de parken en op het strand, in de townships en de bars, maar nog zonder resultaat. 'Soms denk ik wel eens: misschien ben ik hem op straat voorbijgelopen.'

'Wat we tot nu toe weten, is dat Frank Kater vrijwel zeker verslaafd is aan crystal meth (methamphetamine). Daklozen hebben hem gezien bij gaarkeukens. Zijn telefoon heeft hij waarschijnlijk verkocht of die is gestolen: de sporen daarvan leiden naar een township. Hoe hij in zijn levensonderhoud voorziet, is onduidelijk, maar ook daarover krijg ik serieuze tips, al zijn die verontrustend. Er zijn aanwijzingen dat hij wordt onderhouden door mensen uit zeer schimmige delen van de Zuid-Afrikaanse gayscene, waar zwaar drugsgebruik de norm is. Er zijn aanwijzingen dat hij in pornofilms speelt of als prostitué werkt.'

Volgens Steffens zijn er ook tips dat Kater in het gezelschap verkeert van Nigeriaanse drugsdealers, die zelfs voor Zuid-Afrikaanse begrippen een slechte reputatie hebben.

Fitnesstoestellen
Boven alles leeft bij de vrienden en familie van Kater de hoop dat hij naar huis kan komen. Vooral het nieuws dat een betrouwbare tipgever Kater eergisteren heeft gezien bij de fitnesstoestellen op het strand van Sea Point, is hoopgevend. Hij zou er toen goed gekleed en verzorgd hebben uitgezien.

Will Cramer, een vriend van Kater die vanuit Nederland de zoekactie coördineert, durft echter niet te hopen. 'Misschien zien mensen dingen die er niet zijn, dus we hopen op iets concreets, iemand die een foto van Frank maakt bijvoorbeeld. We leven tussen hoop en vrees en dat is bijna niet om uit te houden.'

Voor Cramer is het een raadsel wat er met Kater is gebeurd, sinds zijn vrienden in september voor hem een plek regelden in de afkickkliniek in Zuid-Afrika. Dat deden ze zodra ze in de gaten kregen dat Kater verslaafd was. 'Voordat hij verslaafd raakte, was hij een gewone Amsterdamse jongen, die hard werkte en een vaste vriend had. Hij was geen junk. Het is pas misgegaan in Kaapstad. We denken dat hij door de drugs verschrikkelijk in de war is: dit zou hij nooit doen als hij helder van geest was. We wachten op het verlossende telefoontje. Zodra dat komt, gaat één van ons direct naar Kaapstad om Frank mee naar huis te nemen.'

De zaak haalt ook de Zuid-Afrikaanse kranten. Beeld Cape Argus
De zaak haalt ook de Zuid-Afrikaanse kranten.Beeld Cape Argus
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden