Amsterdammer legt bijna 15 kilometer af naar werk

Amsterdammers legden in 2015 gemiddeld 14,9 kilometer af om op hun werk te komen. Dat is een flink kortere afstand dan werkenden uit andere gemeenten.

Amsterdammers leggen relatief een kortere afstand af tussen huis en werk dan werknemers elders in Nederland. Beeld Mats van Soolingen
Amsterdammers leggen relatief een kortere afstand af tussen huis en werk dan werknemers elders in Nederland.Beeld Mats van Soolingen

De gemiddelde afstand die Nederlandse werknemers af moeten leggen vanaf huis is 25 kilometer.

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers over woon-werkafstanden van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die donderdag zijn gepubliceerd. Daaruit komt ook naar voren dat circa vier op de tien Nederlanders werken en wonen in dezelfde gemeente.

Zo'n 44 procent van de werknemers in Amsterdam woont binnen de gemeentegrenzen van de stad. Het overige deel komt uit heel Nederland naar de stad gereisd, het ver gelegen Maastricht, Delfzijl en Terneuzen inbegrepen. Dagelijks gaat het om forensen uit 286 Nederlandse gemeenten die naar Amsterdam komen om er aan de slag te gaan.

Scheve verhouding
Amsterdammers die niet in hun woonplaats werken, doen dat over het algemeen toch nog relatief dicht bij huis. De Haarlemmermeer, Utrecht en Amstelveen zijn na Amsterdam de populairste gemeenten voor Amsterdammers om in te werken. De gemeente Haarlemmermeer, waar Schiphol in ligt, verschaft zelfs 6,5 procent van de Amsterdammers van werk.

Een scheve verhouding is er tussen Amsterdam en Rotterdam. Een kleine 1 procent van de Amsterdammers werkt in Rotterdam. Andersom is dat drie keer zoveel; 3,1 procent van de Rotterdammers voerde in 2015 zijn werk uit in Amsterdam.

Terwijl de Randstad dagelijks veel forensen trekt, is in bijna twee op de drie gemeenten sprake van een ware uittocht: meer dan 70 procent van de inwoners werkt buiten de gemeentegrens.

Bij het onderzoek werden zzp'ers buiten beschouwing gelaten. Verder is bij uitzendkrachten de plaats van het uitzendbureau aangemerkt als de werkplek.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden