Amsterdammer kost Rijksoverheid ruim 3000 euro per jaar

Inwoners van Amsterdam kosten het Rijk op jaarbasis 3.114 euro per persoon aan diverse uitkeringen. Dat staat in de vandaag gepubliceerde atlas van rijksuitkeringen van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Beeld anp

Dat is ruim boven het landelijke gemiddelde van 1.947 euro aan uitkeringen per hoofd van de bevolking. Slechts vier Nederlandse gemeenten ontvangen jaarlijks meer geld per inwoner, namelijk Heerlen, Rotterdam, Leeuwarden en Vlissingen.

Integratie- en decentralisatie
Jaarlijks gireert de overheid meer dan 35 verschillende Rijksuitkeringen naar Amsterdam. De meeste daarvan zijn algemene uitkeringen, namelijk 1.510 euro per inwoner. De post integratie- en decentralisatie-uitkeringen steeg afgelopen het jaar het meest in Amsterdam, met ruim 224 euro per inwoner.

Integratie- en decentralisatie-uitkeringen komen uit het gemeentefonds en zijn vrij te besteden aan nieuwe taken die sinds 1 januari bij de gemeenten liggen. Volgens hoogleraar economie van decentrale gemeenten aan de Rijksuniversiteit Groningen Maarten Allers moet je dan denken aan bijvoorbeeld jeugd- en ouderenzorg.

Zwakke sociale structuur
Volgens Allers zijn die uitkeringen overal gestegen, maar in Amsterdam nog wat meer. 'De stad heeft een zwakke sociale structuur met veel mensen die zorg nodig hebben. Daarnaast heeft Amsterdam een centrumfunctie. Inwoners van omliggende gemeenten komen voor veel dingen naar Amsterdam toe. Dat brengt kosten met zich mee.'

De Rijkshoverheid is in totaal 33 miljard euro kwijt aan de betaling van 61 verschillende rijksuitkeringen aan Nederlandse gemeenten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden