Amsterdammer komt om bij aanrijding in Tadzjikistan

René Wokke (56) uit Amsterdam is zondag om het leven gekomen tijdens een fietsreis in Tadzjikistan. Hij was met zijn vriendin Kim Postma (58), die gewond in een ziekenhuis zou liggen, onderweg van Thailand naar Iran.

null Beeld AD
Beeld AD

"René was een hele slimme, ondernemende kerel die altijd op pad was en al 130 landen had bezocht," zegt zijn broer Erik (58).

Hij vernam het verschrikkelijke nieuws over het overlijden van zijn broer van de politie. Twee agenten brachten hem persoonlijk op de hoogte. "Daarna zijn we naar mijn moeder (81) gereden om haar het slechte nieuws te vertellen," zegt Erik Wokke terugblikkend.

China uitgevlucht
"Ik ben er nog altijd een beetje confuus van," vervolgt de Fries. "We waren vroeger dikke speelmaatjes en hadden nog steeds goed contact. Via hun weblog kon ik René en Kim volgen. Gedetailleerdere informatie stuurde mijn broer via WhatsApp."

Zijn broer en diens vriendin vertrokken in februari naar Thailand en zouden op 20 september vanuit Iran terugvliegen naar Nederland.

Wokke: "Vanuit Bangkok fietsten ze naar China maar daar ondervonden ze zoveel problemen met de politie - René en Kim fietsen altijd in gebieden waar nauwelijks of geen toeristen komen - dat ze het land min of meer uitvluchten naar Tadzjikistan. Afghanistan lag meer voor de hand op weg naar Iran, maar dat land wilden ze ontwijken wegens te gevaarlijk."

130 landen
René Wokke was een zeer ervaren reiziger, zegt zijn broer. "Hij reisde over heel de wereld. Dat deed ie als twintiger al. René zei laatst nog dat hij al 130 landen had bezocht. Hij was altijd op pad, vooral in Azië. Ik heb nooit begrepen wat hij daar zocht en al helemaal niet in Tadzjikistan. Hoe dan ook: Kim en hij hadden het heel erg naar hun zin. Ze fietsten samen al heel wat af binnen en buiten Europa."

Onder welke omstandigheden zijn broer om het leven kwam, is volgens Wokke nog onduidelijk. "Er zijn berichten dat iemand bewust op het groepje fietsers zou zijn ingereden maar dat staat nog niet vast. Wij wachten op meer informatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken."

In Tadzjikistan circuleren geruchten dat het geen ongeluk maar een aanslag zou zijn, mogelijk gepleegd door IS-aanhangers die terugkeerden uit Syrië.

De autoriteiten in Tadzjikistan houden rekening met de mogelijkheid dat de aanrijding van de groep toeristen een terreurdaad was. "We kijken naar alle scenario's. Een ongeval, beroving of terrorisme," zei minister Ramazon Rakhimzoda (Binnenlandse Zaken) maandag.

De politie hield volgens de bewindsman één verdachte aan. Een tweede die zich verzette tegen zijn aanhouding, werd doodgeschoten.

De Tadzjiekse autoriteiten zijn nog op zoek naar drie andere personen. Het gaat onder meer om de eigenaar van de auto die de toeristen aanreed op zo'n 90 kilometer van hoofdstad Doesjanbe.

Volgens persbureau Asia-Plus beloofde de Tadzjiekse president Emomalii Rachmon 'alle noodzakelijke maatregelen' om de daders te identificeren en straffen.

De leider van het Centraal-Aziatische land zou koning Willem-Alexander en de staatshoofden van de Verenigde Staten en Zwitserland gecondoleerd hebben met het overlijden van hun omgekomen onderdanen. De RVD kon dat maandagmorgen nog niet bevestigen.

Ondernemer
Wokke omschrijft zijn broer als een 'hele slimme en ondernemende kerel' die op allerlei gebieden actief was. Iemand die van zijn hobby's zijn werk maakte. "Hij hield niet alleen van fietsen maar ook van bier. Waar hij ook kwam, overal moest René de lokale bieren uitproberen. Die voorliefde leidde tot het maken van zijn eigen bier via zijn Bildtse Bier Brouwerij in Friesland. Hij leverde onder andere aan Gall & Gall. Daarnaast was René ook nog psycholoog."

"Kim is werkzaam als informatiemanager bij het VU Medisch Centrum. Ze hebben geen kinderen, maar fungeerden wel als pleegouders voor pubers die ad-hoc uit huis geplaatst moesten worden. Crisisopvang waar ze inmiddels mee zijn gestopt. Ze waren bezig om er een boek over te schrijven."

'Steekpartij bij fietsdrama Tadzjikistan'

Een van de slachtoffers van het fietsdrama in Tadzjikistan heeft bevestigd dat sprake was van een aanval met messen. Dat zei een Belgische toerist, die volgens VRT Nieuws heeft gesproken met de overlevenden.

"Ik heb gevraagd wat er gebeurd was en het eerste wat een van hen zei was dat ze aangereden waren door een auto, en dat er mensen waren uitgestapt die met messen begonnen te steken."

De Belg Nicolas Moerman reed als lifter mee in een vrachtwagen toen hij de slachtoffers zag. Zij stonden aan de kant van de weg en gebaarden dat de wagen moest stoppen.

"Dat hebben we onmiddellijk gedaan. We zijn uitgestapt en keken wat er aan de hand was. Er lagen verschillende fietsers op de grond, een aantal was ook volledig in shock."

Moerman kan niet zeggen wat het motief was voor de aanval, waarbij vier mensen om het leven kwamen. "Ik heb het raden naar wat de aanleiding geweest kan zijn."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden