Amsterdammer klaagt vaak over vuile stad

Amsterdammers klagen vaker dan gemiddeld bij de gemeente over de openbare ruimte. Vooral zwerfvuil en afval zijn een bron van ergernis: bijna de helft van de klachten gaat daarover.

Priscilla Tienkamp
Opengetrokken vuilniszakken op de hoek van de Staalstraat met de Kloveniersburgwal Beeld Eva Plevier
Opengetrokken vuilniszakken op de hoek van de Staalstraat met de KloveniersburgwalBeeld Eva Plevier

Waar per honderd Nederlanders in het afgelopen jaar negen klachten werden ingediend, werd er door Amsterdammers dertien keer geklaagd. Het grootste punt van ergernis zal Amsterdammers niet verbazen: dat is de vieze stad. Maar liefst 43 procent van de klachten richt zich op afval of zwerfvuil.

Ook in de rest van Nederland is dat de belangrijkste reden om bij de gemeente te klagen, maar relatief gezien ligt het aantal klachten over de troep in de rest van het land wel een stuk lager: 29 procent van alle belletjes, appjes en mails met klachten over de openbare ruimte naar gemeenten gaat over deze ergernis.

RTL Buurtfacts publiceerde zaterdag een overzicht van de klachten die vorig jaar werden ingediend bij 217 gemeenten. De redactie vroeg die gegevens zelf op bij de lokale besturen.

Uit de publicatie blijkt dat Amsterdammers zich meer dan andere Nederlanders ergeren aan overlast op straat en de handhaving daarvan. Na afval en zwerfvuil is dit het grootste punt van ergernis. Groen, water, riolering en wegen zijn voor Amsterdammers dan weer minder een ergernis dan voor andere landgenoten.

Bekend probleem

Overlast van vuilnis en zwerfafval is een bekend probleem in Amsterdam. Eerder deze maand werd bekend dat nog dit jaar mobiele afvalbakken op de bakfiets en vuilnisophaal per boot in de Negen Straatjes worden ingezet om het vuil op straat te verminderen. De maatregelen maken deel uit van een serie experimenten in de stad om het gedrag van bezoekers te beinvloeden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden