Amsterdammer hoopt de beste barista ter wereld te worden

De Amsterdamse barista en koffiebrander Lex Wenneker (32) doet woensdag mee aan het World Barista Championship in Amsterdam.

André Nientied
Lex Wenneker. Beeld -
Lex Wenneker.Beeld -

Het is de derde keer dat je meedoet, maar de eerste keer dat het kampioenschap in Amsterdam wordt gehouden. Wordt dit een thuiswedstrijd?
"In 2015 deed ik voor het eerst mee, in Seattle. Daar werd ik vijftiende. De tweede keer, in 2016 in ­Dublin, was ik zesde."

"In 2017 zat ik in de jury en dit jaar wilde ik eigenlijk niet meedoen, maar doe ik het toch omdat het in Amsterdam is. Het is hier vooral makkelijker: ik hoef niet met al mijn spullen ergens heen te gaan en kan me langer voorbereiden."

Hoe doe je dat?
"Het belangrijkste is dat je de goede koffie hebt, want het draait uiteindelijk om het maken van de beste espresso en nog twee drankjes eromheen, ­zoals een zogenoemde signature drink op basis van espresso."

"Dus de meeste tijd gaat zitten in het ­vinden en branden van de beste koffie. Ik gebruik ­koffie van een speciale plantage in Columbia. Daarna gaat veel tijd zitten in het voorbereiden van de presentatie, want alle deelnemers moeten een ­verhaal van een kwartier houden."

Waar let de jury op?
"Er zijn vier proevers, juryleden aan wie je de drankjes serveert. Daarnaast zijn er ook ­technische juryleden."

"Zij letten vooral op de smaak, maar de presentatie is evenzeer belangrijk."

Is de concurrentie sterk?
"Er doen barista's uit 55 landen mee. Meestal zijn de Engelssprekende landen het best, maar de ­Aziatische landen zijn sterk in opkomst."

"Wel zijn die door de taal minder goed in hun presen­tatie. Om te winnen moet je drie rondes overleven: op woensdag de voorronde, op vrijdag de halve ­finale en op zaterdag de finale."

Nederland doet niet mee aan het WK voetbal 2018, maar koffielanden als Brazilië en Colombia wel. Ga je onze eer verdedigen op het WK voor barista's?
"Ik denk dat ik Colombia en Brazilië wel kan verslaan. Wat gek is, want ze produceren zelf koffie, maar dit WK is toch een westerse aangelegenheid, ook doordat de presentatie in het Engels moet."

Klopt het dat een goede barista een baard heeft?
"Haha, nee dat is niet zo, al heb ik wel een baard en de meeste andere barista's hier ook. Ik zag laatst zelfs een Japanse barista met een baard."

Woensdag start de eerste ronde van het baristakampioenschap, zaterdag is de finale.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden