Amsterdammer Hemelaar niet nieuwe voorzitter FNV

Amsterdammer Irene Hemelaar wordt niet de nieuwe voorzitter van vakbond FNV. Haar naam prijkt niet op de definitieve kandidatenlijst.

Irene Hemelaar.Beeld Rink Hof

Hemelaar stelde zich vorige maand beschikbaar voor de positie van voorzitter. Ze is al geruime tijd actief binnen de vakbeweging, onder meer als trainer van kaderleden.

Maar de naam van Hemelaar, net als die van Robert Ensor, prijkt niet op de definitieve kandidatenlijst die maandag werd gepubliceerd. Alleen Han Busker overleefde de schifting.

Het bestuur van FNV droeg onlangs zelf Busker voor als kandidaat voor het voorzitterschap. Hemelaar en Ensor werden echter door de toetsingscommissie en het ledenparlement van FNV te licht bevonden voor de 'zware positie'. Het is nu aan de leden van de vakbond om over de benoeming van Busker te stemmen.

Rimpeling
Hemelaar (1969) reageerde in eerste instantie teleurgesteld over de beslissing van de toetsingscommissie en het ledenparlement van de FNV. "Ze willen iemand die al bestuurder is bij FNV. Ik heb veel bestuurlijke ervaring, maar niet bij de vakbond. Dus wat kan ik doen?"

Omdat de voormalig Gay Pride-bestuurder betrokken wil zijn bij de vernieuwingen binnen de FNV heeft ze zich kandidaat gesteld als algemeen lid voor het dagelijks bestuur. "Ik kan op verschillende niveaus bijdragen aan de FNV. Ook een kleine kiezel brengt rimpeling in het water."

Hemelaar hoort in mei tijdens het FNV-congres of ze die functie mag invullen.

Voorzitter
Tussen 1 februari en 9 maart volgend jaar kunnen de ruim 1 miljoen FNV-leden online hun stem uitbrengen over de voorzitter. Op 10 maart wordt duidelijk of Busker de opvolger wordt van Ton Heerts, die afgelopen zomer opstapte.

Busker gaf jarenlang leiding aan de Nederlandse Politiebond (NPB) en is momenteel als bestuurslid van FNV belast met de thema's zorg en pensioenen. FNV wordt sinds het vertrek van Heerts geleid door drie vicevoorzitters: Ruud Kuin, Catelene Passchier en Gijs van Dijk.

Han BuskerBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden