Amsterdammer doet bij minder dan een kwart van de misdrijven aangifte

In Amsterdam wordt van minder dan een kwart van de ondervonden misdrijven aangifte gedaan bij de politie. De aangiftebereidheid verschilt per type misdrijf.

Het Ministerie van Veiligheid en Justitie probeert de aangiftebereidheid al enkele jaren te vergroten. Beeld anp

Dat blijkt uit een rapport dat het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) dinsdag publiceerde.

Elders in Nederland is de aangiftebereidheid iets groter. Gemiddeld doet 27 procent van de Nederlanders na een ondervonden delict aangifte. In Zeeland en Noord Brabant doet bijna eenderde van de slachtoffers aangifte.

De aangiftebereidheid verschilt per type misdrijf. Van gevallen van mishandeling wordt de helft gemeld, van seksuele delicten daarentegen slechts een derde. Bijna 90 procent van de woninginbraken wordt gemeld, terwijl de politie maar van ongeveer een derde van de fietsdiefstallen op de hoogte wordt gebracht.

Helpt niet
Uit een eerdere monitor van het statistiekbureau blijkt dat de belangrijkste reden om geen aangifte bij de politie te doen is dat slachtoffers denken dat aangifte toch niets helpt. In 35 procent van de gevallen werd dit als hoofdmotief gegeven.

Daarna volgen de argumenten 'het was niet belangrijk' (circa 25 procent), 'dit is geen zaak voor de politie' (circa 15 procent), 'het is opgelost' (circa 8 procent) en 'dan volgen represailles' (marginaal met circa 1 procent).

Anoniem
Het Ministerie van Veiligheid en Justitie probeert de aangiftebereidheid al enkele jaren te vergroten. Voorbeelden van inspanningen hiervoor zijn de afspraak om slachtoffers van high impact crimes (inbraak, beroving, geweld) binnen twee weken over de voortgang van de aangifte te informeren en het verruimen van de mogelijkheden om anoniem aangifte te doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden