Amsterdammer (60) die oude vriend neerstak gaat vrijuit

De rechtbank legt Amsterdammer Eric C. (60) geen straf op voor het neersteken van een oude vriend in diens woning in de Tweede Oosterparkstraat in Oost, in januari. Volgens de rechters is sprake van 'noodweerexces' (doorgeschoten noodweer).

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

De rechtbank vindt poging tot doodslag bewezen, maar ontslaat C. van rechtsvervolging omdat hij in blinde paniek was toen het slachtoffer, een gewezen kickbokser en naar eigen zeggen voormalig Hells Angel, hem was aangevallen.

C. en het slachtoffer waren jaren goede vrienden en C. had de ex-sportschoolhouder geld geleend toen die financieel in de problemen zat. Op 8 januari kwam C. bij de man op bezoek. Hij had een joint bij zich, die ze samen oprookten.

C. bracht op enig moment de openstaande schuld ter sprake. Zijn vriend ontstak in woede, begon te schreeuwen en pakte hem stevig beet aan zijn kleren. C. pakte het mes dat hij naar eigen zeggen altijd bij zich droeg en stak de man verscheidene keren in buik en borst.

Foetushouding
Die liep een klaplong op, scheuren in zijn lever en milt en snijwonden in het middenrif. C. vluchtte naar de slaapkamer, het slachtoffer verliet de woning en zeeg in het trappenhuis ineen - waar de politie hem in foetushouding op de vloer aantrof nadat getuigen alarm hadden geslagen.

De rechtbank vindt dat C. zich door te steken 'disproportioneel' tegen zijn belager heeft verdedigd, maar begrijpt dat hij voor zijn leven vreesde toen 'de veel jongere en sterkere vriend hem aanviel'.

'De grenzen van de noodzakelijke verdediging zijn overschreden als onmiddellijk gevolg van een hevige gemoedsbeweging bij de verdachte', oordeelt de rechtbank in het vonnis.

Broos
De 'enigszins broze' en wat oudere C. heeft 'in paniek gestoken om zich te bevrijden'. De rechters wegen mee dat hij volgens onderzoekers een IQ heeft van 73, waardoor hij traag denkt. Nu hij geen straf krijgt, hoeft hij zijn slachtoffer ook niet de gevorderde schadevergoeding van ongeveer 8500 euro te betalen.

Advocaat Bart van Tuinen van C. reageert opgelucht op het vonnis. 'Deze zaak kent alleen verliezers. Voor mijn cliënt is gelukkig een eind gekomen aan een lijdensweg van meer dan een half jaar.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden