Amsterdammer (27) opgepakt voor liquidatie El Ajjoudi

Een arrestatieteam heeft woensdagmiddag de 27-jarige Amsterdammer Damian B. gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de liquidatie van crimineel Anass el Ajjoudi (29) op 17 januari in de Cornelis Springerstraat in De Pijp.

Paul Vugts
Damian B. voor snackbar Florida. Beeld Politie
Damian B. voor snackbar Florida.Beeld Politie

Hij is één van de vier mannen van wie de politie dinsdag in televisieprogramma Opsporing Verzocht (geblurde) bewakingsbeelden toonde. Te zien is hoe ze elkaar rond 17.15 uur groetten voor snackbar Florida aan de Van Woustraat, niet ver van de moordplek, drie van de vier liepen daar ook binnen. Damian B. kwam als laatste aanlopen.

De snackbar is een bekende verzamelplek van de groep waartoe de vier behoren. Twee van de mannen leken volgens de recherche uit de buurt te komen van het grijze Ford Tourneo Connect-busje dat net de Carillonstraat in was geslagen. Anass el Ajjoudi, alias 'Boeloeloe', werd rond 19.00 uur doodgeschoten, waarna de schutter in het grijze busje stapte dat niet veel later brandend werd achtergelaten aan de Buitensingel in Duivendrecht.

Hoogst verontwaardigd
Van welke rol Damian B. wordt beschuldigd, wil de politie nog niet zeggen. Evenmin wil de recherche kwijt of de drie andere mannen als verdachten worden beschouwd.

Alle vier de mannen op de beelden, allen opgegroeid in De Pijp, zijn hoogst verontwaardigd omdat zij gisteren op televisie met de liquidatie in verband zijn gebracht. Ze ontkennen ook maar iets met de moord op hun buurtgenoot te maken te hebben en vrezen groot gevaar voor represailles.

Advocaat Gerald Roethof van Damian B. schreef het Openbaar Ministerie een brief op poten, ook namens een tweede getoonde man, kort voordat B. werd gearresteerd.

Andere manier van geld verdienen
Roethof zegt zich niet te kunnen voorstellen dat één van de mannen iets met de liquidatie van doen heeft. Over Damian B.: "Ik ken hem al jaren en weet dat hij niets met dit soort misdrijven te maken wil hebben. Hij is geen schutter, lokker of wat dan ook en verdient zijn geld op een heel andere manier."

Het is nog niet duidelijk waarom 'Boeloeloe' is vermoord. Hij wordt in het criminele milieu gerekend tot één van de kampen die zijn verwikkeld in een bloedige onderwereldvete die al vele levens heeft gekost, maar of hij daarom is geliquideerd, onderzoekt de recherche nog.

Anass El Ajjoudi, 29, werd in januari doodgeschoten in de Pijp. Beeld Opsporing Verzocht
Anass El Ajjoudi, 29, werd in januari doodgeschoten in de Pijp.Beeld Opsporing Verzocht

'Schandalig dat de politie zo handelt'

Advocaten Roethof en Jan-Hein Kuijpers, die óók een van de mannen bijstaat, winden zich op om de handelwijze van de politie. Damian B. en de cliënt van Kuijpers, die anoniem wil blijven, meldden zich dinsdagavond bij de politie nadat ze zichzelf 'tot hun grote verbazing' net op de in Opsporing Verzocht getoonde beelden hadden herkend.

Ze wilden zeggen dat ze niets met de liquidatie van hun buurtgenoot te maken hebben. Ze werden volgens de advocaten weggestuurd 'omdat de recherche er niet was', waarna Damian B. dus woensdagmiddag werd gearresteerd door een arrestatieteam.

Kuijpers: "Het is een beetje wonderlijk, om niet te zeggen schandalig dat de politie zo handelt."

Roethof, in zijn boze brief aan het Openbaar Ministerie: "We weten, met elkaar, dat de gedachte dat iemand betrokken is bij een onderwereldmoord, al kan leiden tot het 'uitschakelen' (lees vermoorden) van die persoon. De lijst van personen die eerst als mogelijk betrokkene c.q. verdachte van/bij een liquidatie werd aangemerkt, om vervolgens zelf vermoord te worden is inmiddels erg lang."

De raadsman vervolgt: "Het is voor mij totaal onbegrijpelijk waarom in deze zaak gekozen is voor het medium 'Opsporing Verzocht', waarom gekozen is voor de terminologie 'mogelijk betrokkene' bij de liquidatie en met name waarom deze jongens niet gewoon op een eerder moment zijn uitgenodigd zijn voor een verhoor dan wel zijn aangehouden."

Volgens Roethof heeft Damian B. van de wijkagent gehoord dat de politie al lang wist wie de mannen waren. "Het is voor mij dan ook niet te begrijpen, en ik druk mij nu voorzichtig uit, waarom er voor gekozen is om toch deze beelden, met die begeleidende tekst, uit te zenden. Deze beelden en uw tekst zijn in vele andere media herhaald. En een ieder die de heren kent, heeft ze ook op de beelden kunnen herkennen. Er is inmiddels grote commotie hieromtrent ontstaan in de wijk."

Volgens Roethof heeft de recherche duidelijk 'ruis' willen veroorzaken, een opsporingsmethode die hij vaker tegenkomt. "In deze zaak is er voorafgaand aan de uitzending van 'Opsporing Verzocht' door de politie, een 'sms-bom' in de Amsterdamse Pijp verstuurd inhoudende dat er gekeken zou moeten worden naar 'Opsporing Verzocht'. Het leven van mijn cliënten is in gevaar door deze handelswijze."

De raadslieden eisen dat justitie een 'rectificatie' naar alle media stuurt 'inhoudende dat ten onrechte de bij deze gewraakte uitzending in beeld gebrachte personen het predicaat mogelijk betrokken bij een liquidatie opgelegd hebben gekregen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden