Amsterdammer (25) leert de wereld de kunst van het pannenkoeken bakken

Vijf jaar geleden gaf Robin Vogelaar (25) thuis in De Pijp zijn eerste Pancake Party. Nu reist hij de hele wereld over. 'Er is altijd wel iemand die zijn huis openstelt.'

De Dutch Pancake Party in Malmö, Zweden Beeld Robin Vogelaar

De pannenkoekenfeestjes van Robin Vogelaar zijn inmiddels uitgegroeid tot evenementen in Taiwan en Jakarta, waar vaak meer dan honderd pannenkoekeneters op af komen om van Vogelaar te leren wat een pannenkoek is en hoe je het klaarmaakt. Zo leert hij de wereldbevolking de kunst van het pannenkoeken bakken.

Het idee van Vogelaar begon bescheiden. 'Ik bedacht dat het leuk zou zijn om één keer in de week met al mijn vrienden te eten, omdat ik ze zo weinig zag door mijn drukke baan als medewerker van een bank. Sushi is te duur en te ingewikkeld, maar pannenkoeken zijn goedkoop en vindt iedereen lekker.'

Maar bij elk diner groeide het aantal gasten. Vogelaar bedacht dat hij zijn favoriete hobby's met elkaar kon combineren: pannenkoeken en reizen. Als Vogelaar voor zijn werk in het buitenland moet zijn, probeert hij er een pannenkoekenfeest te organiseren. Maar hij beperkt zich niet alleen tot de standplaatsen waar hij voor de bank moet werken. 'Dan boek ik in het weekend een vlucht naar bijvoorbeeld Istanboel of Manchester. In totaal heb ik al tachtig pannenkoekenfeestjes gegeven, van Boston tot Malmö.'

Goedkoop
Vogelaar zet de oproep voor het pannenkoekenfestijn op een forum en op Facebook en wacht dan op reacties. 'Er is altijd wel iemand die zijn huis openstelt.'

De pannenkoekenbakker slaapt via couchsurfing op banken van verschillende mensen in verschillende landen. 'Zo kan ik goedkoop veel steden zien, en leer ik veel mensen kennen.' Vogelaar heeft zoveel Facebookvrienden, dat hij een tweede profiel moest aanmaken. 'Op Facebook mag je 5000 vrienden hebben. En ik wil geen bedrijfspagina aanmaken, dan wordt het te commercieel.'

In elk land vinden ze andere dingen lekker op hun pannenkoek. 'In Japan deden ze er een zure saus op, dat vond ik heel vies. In Taiwan vonden ze al die zoete dingen heerlijk, daar kenden ze alleen maar de hartige pannenkoek.'

Verbranden
Vogelaar wordt altijd goed bijgestaan in de keuken door de bezoekers. 'Iedereen wil altijd helpen. De één is er beter in dan de ander, dus ik let altijd goed op dat de pannenkoeken niet verbranden.'

Zelf eet hij niet zoveel pannenkoeken meer. 'Als je ze elke week eet, dan heb je er op een gegeven moment wel genoeg van. Daarom koop ik vaak ook nog een komkommer en een paprika voor erbij. Op zo'n feest eet ik misschien een halve pannenkoek.'

Aanstaande vrijdag speelt Vogelaar een 'thuiswedstrijd': hij komt weer pannenkoeken bakken in Amsterdam. Hoeveel mensen komen, weet hij niet. 'Ik hoopte op maximaal veertig man, maar nu ik veel in de media verschijn, ben ik bang dat er misschien wel een rij voor de deur staat.'

Robin Vogelaar Beeld -
Robins Pannenkoekenrecept

Doe 3 liter melk in een kom, voeg daar bloem aan toe totdat het een stevige substantie wordt. Doe er twee eieren bij, en een beetje suiker in het beslag om het lekker zoet te maken. Robin doet appel, rozijnen, bessen en schijfjes banaan door het beslag. 'Door het fruit erin te doen, bakt de pannenkoek niet aan. Je krijgt hierdoor ook een lekkere dikke pannenkoek. Ik heb het van mijn vader, die bakte ze altijd zo.' Over de topping van de pannenkoek mag iedereen zelf beslissen. 'Nutella en ijs neem ik mee, en dan nemen mensen vaak nog zelf jam mee. In Kopenhagen nam een Nederlander stroop mee die hij toevallig thuis had staan. Dat was ook weer eens lekker!'
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden