Amsterdam zoekt experimenten tegen drukte in de stad

Amsterdam stelt 365.000 euro beschikbaar voor experimenten om overlast door drukte in de stad tegen te gaan. De gemeente roept onder meer ondernemers op om ideeën hiervoor in te dienen.

Redactie
Er wordt onder andere gezocht naar experimenten om toeristen meer over de stad te verspreiden. Beeld anp
Er wordt onder andere gezocht naar experimenten om toeristen meer over de stad te verspreiden.Beeld anp

'Eerst doen, dan leren," zei wethouder Kajsa Ollongren (Economie) vorig jaar over de eerste lichting experimenten waarmee Amsterdam aan de gang ging. Amsterdam groeit steeds meer en dat leidt in met name de binnenstad geregeld tot overlast. Diverse experimenten moeten helpen deze drukte in goede banen te leiden.

Op dit moment lopen er nog 18 experimenten, waarmee bijvoorbeeld bezoekers over de stad moeten worden verspreid of overlast van zwerfafval en geluid wordt aangepakt. Zo wordt er met alternatieve vaarroutes geprobeerd de drukte op de grachtengordel te verlichten en kunnen bewoners met een app sinds kort zelf het geluid meten van evenementen.

De gemeente roept nu bestuurscommissies, culturele instellingen, onderzoeksinstituten, opleidingen en ondernemers op om zelf ideeën voor dit soort experimenten in te sturen. Om die uit te kunnen voeren, is 365.000 euro vrijgemaakt.

Meetbaar
De gemeente benadrukt dat dit bedrag veelal niet voldoende zal zijn, maar wil met hun bijdrage projecten vooral 'een zetje geven'. De experimenten moeten verder aan bepaalde eisen voldoen, waaronder het meetbaar maken van de resultaten en de mogelijkheid het project ook elders in de stad toe te kunnen passen.

Initiatieven kunnen tot 6 september worden ingediend. In september of oktober zal er een definitief besluit komen welke experimenten nog dit jaar van start zullen gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden