Amsterdam zet opvang voort ondanks mislukt bed-bad-broodakkoord

Amsterdam betreurt het dat er geen akkoord is bereikt in het overleg over de bed-bad-broodregeling, maar het is voor de stad geen reden te stoppen met de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers.

ANP
Onder de regeling moeten asielzoekers vallen die moeilijk uitzetbaar zijn na afwijzing van hun aanvraag. Beeld anp
Onder de regeling moeten asielzoekers vallen die moeilijk uitzetbaar zijn na afwijzing van hun aanvraag.Beeld anp

'Amsterdam zet de huidige opvang voort en bespreekt de financiering binnenkort in het college en de gemeenteraad," laat een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan weten.

Amsterdam was de afgelopen anderhalf jaar steeds betrokken bij de gesprekken tussen het kabinet en de gemeenten over een bestuursakkoord. "Belangrijk punt voor alle gemeenten is altijd geweest dat uit oogpunt van humaniteit een vorm van basale opvang noodzakelijk is zolang er geen sluitend asielbeleid is," aldus de woordvoerder.

Afketsen
Andere gemeenten betreuren de uitslag evenzeer. De gemeente Utrecht zag nog mogelijkheden om tot goede afspraken te komen. "Het is cruciaal dat Rijk en gemeenten op één lijn komen bij deze en andere belangrijke onderwerpen op het gebied van migratie en asiel," aldus wethouder Kees Diepeveen. "Het vraagstuk blijft bestaan. Daar kunnen we onze ogen niet voor sluiten."

"Zeer spijtig en onbegrijpelijk" noemt de Groningse wethouder Ton Schroor het afketsen van het overleg. "Als gezamenlijke gemeenten dachten wij dat een akkoord binnen handbereik leek, maar de deur wordt nu hard dicht gegooid door de staatssecretaris. We kunnen niet uit de voeten met een papieren werkelijkheid, we hebben een oplossing nodig die in de praktijk werkt."

Maatregelen
Maandagochtend kondigde VVD-staatssecretaris Klaas Dijkhoff (asiel) aan dat hij maatregelen gaat nemen om de zeventien gemeentelijke opvanglocaties voor uitgeprocedeerden te sluiten, waaronder twee in Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden