Update

Amsterdam zet bouwprojecten in de koelkast

De gemeente Amsterdam moet zeventig miljoen euro uittrekken om risico's bij de ontwikkeling van woningen en kantoren af te dekken. Verder verdwijnen er tweehonderd banen extra bij de gemeente en gaan bijna alle bouwplannen de ijskast in.

Jasper Karman
Maarten Poelgeest, wethouder grondzaken (op de voorgrond). Beeld ANP
Maarten Poelgeest, wethouder grondzaken (op de voorgrond).Beeld ANP

Dat hebben de wethouders Pieter Hilhorst (Financiën) en Maarten van Poelgeest (Ruimtelijke Ordening) vanmorgen aangekondigd. De ingreep moet volgens Hilhorst voorkomen dat 'de crisis in de bouw ook een crisis in de stad veroorzaakt'.

In het somberste scenario worden er de komende tien jaar maar elfduizend nieuwe marktwoningen en een klein aantal kantoren gebouwd. Daar bovenop komt mogelijk nog een aantal sociale huurwoningen. In 2010 lagen er nog plannen voor ruim zestigduizend woningen en ruim twee miljoen vierkante meter kantoorruimte.

Volgens Hilhorst heeft de crisis keihard toegeslagen in het zogeheten vereveningsfonds. Daarmee financiert Amsterdam de bouw van nieuwe woningen en kantoren door grond te verkopen aan ontwikkelaars.
Door de aanhoudende economische crisis is de uitgifte van grond op een historisch dieptepunt gekomen. In 2012 werden nauwelijks meer dan duizend woningen in aanbouw genomen. Hilhorst: 'Er dreigt een tekort van 235 miljoen euro. En er is geen zicht op verbetering.' Het tekort is daarmee nog groter dan gedacht. Ingewijden meldden in maart aan Het Parool een gat van tweehonderd miljoen in het fonds.

Ondanks de grote tegenvaller hoeft Amsterdam niet ingrijpend te bezuinigen. Het gat in het fonds kan namelijk worden gedicht met meevallers. Zo wordt de 60,9 miljoen aan risicoreserveringen voor de Noord/Zuidlijn die zijn vrijgevallen, gebruikt om een buffer voor het fonds te maken. De resterende tien miljoen komt uit het rekeningresultaat.

Door de voorziening voor het vereveningsfonds is het resultaat op de jaarrekening wel fors kleiner. De stad houdt over heel 2012 63 miljoen over.

IJburg 2
De ontwikkeling van IJburg 2 gaat overigens wel door. Van Poelgeest is nog altijd vastbesloten het eerste eiland op te spuiten met zand. Kosten: ongeveer tien miljoen euro. Van Poelgeest: 'Het is mijn verwachting dat Amsterdam over vier jaar een schreeuwend tekort aan woningen zal hebben en dat we IJburg 2 dan hard nodig zullen hebben.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden