Amsterdam wordt tóch milieuzone voor oude bestelwagens
Oudere bestelauto's mogen vanaf 2017 Amsterdam niet meer in. De milieuzone voor vervuilende bestelwagens die vorig jaar werd afgeblazen, komt er toch.
Het gaat om de bestelauto's op diesel die zijn gebouwd voor het jaar 2000. Vanaf 1 januari 2017 zijn ze uit den boze in de Amsterdamse milieuzone, die een groot deel van het gebied binnen de ringweg A10 beslaat.
De milieuzone is onderdeel van de agenda die D66-wethouder Duurzaamheid Abdeluheb Choho vandaag heeft gelanceerd. Voor oudere touringcars en taxi's wordt vanaf 2018 de milieuzone van kracht. Deze zone geldt al sinds 2008 voor vrachtwagens.
De uitbreiding van de milieuzone naar bestelwagens is opmerkelijk, omdat plannen daarvoor vorig jaar nog werden afgeblazen. Volgens de toenmalige verkeerswethouder Eric Wiebes (VVD) wogen de kosten voor vooral ondernemers niet op tegen de opbrengsten aan schonere lucht.
Maar Choho geeft prioriteit aan de luchtkwaliteit. 'Natuurlijk gaat het ondernemers raken. Maar als je weet dat de longfunctie van kinderen in de stad zich onvoldoende ontwikkelt, waardoor ze daar voor de rest van hun leven last van hebben, dan moeten we kiezen voor het leefklimaat.'
Niet zoals Utrecht
Dat betekent niet dat Amsterdam ook oude, vervuilende personenauto's de toegang tot de stad gaat ontzeggen, zoals Utrecht. Ook al omdat de Amsterdamse milieuzone veel groter is dan de Utrechtse is het volgens Choho effectiever om zakelijke veelrijders uit hun vieze auto te krijgen.
In de duurzaamheidsagenda pint Choho de stad vast op een lange rij doelstellingen. Zo moet het huisvuil in 2020 voor 65 procent gescheiden worden ingezameld. Met 19 procent is Amsterdam daarin nu ver achterop geraakt. Zeker in wijken met rijtjeshuizen moeten Amsterdammers op termijn waardevolle grondstoffen als plastic apart houden, maar daarmee is niet gezegd dat ze in de hele stad, tot in appartementen driehoog-achter, een groene bak moeten gaan herbergen.
In 2020 wordt per inwoner bovendien twintig procent minder energie verbruikt en twintig procent meer duurzame energie. Daarvoor zet Choho in op een flinke uitbreiding van het aantal huishoudens op stadsverwarming en veel meer zonnepanelen, tot een oppervlakte van in totaal ongeveer 150 voetbalvelden in 2020. Bedrijven, en dan vooral de 950 grootverbruikers van energie, zoals eerder de datacenters, worden verplicht alle besparende maatregelen te treffen die zich in vijf jaar terugverdienen.
undefined