Amsterdam wordt overspoeld door goedkope 'hostels'

Amsterdam wordt de komende maanden overspoeld door nieuwe hostels. Het zijn goedkope 'groepshotels' met elk honderden bedden die zich richten op reisgroepen, scholieren, rugzaktoeristen en de jongste generatie zakenlui. In twee jaar komen er tenminste zesduizend hostelbedden bij in de stad.

Herman Stil
Het Meininger hostel naast NS-station Sloterdijk telt binnenkort 1177 slaapplekken. Beeld Jean-Pierre Jans
Het Meininger hostel naast NS-station Sloterdijk telt binnenkort 1177 slaapplekken.Beeld Jean-Pierre Jans

Morgen opent in Bullewijk het Duitse AO Hostels zijn eerste Amsterdamse vestiging. In een voormalig kantoorgebouw biedt de gigant circa 1500 bedden in 359 kamers.

Gemeten naar slaapplekken is het daarmee het grootste hotel van Nederland, nog voor het eerder deze week gepresenteerde Rai Hotel.

Op Sloterdijk is pionier Meininger, dat zich er in 2012 vestigde met een groepshotel, flink aan het uitbreiden. Medio volgend jaar beslaat het hostel de hele kantorenwand naast het NS-Station en biedt dan in 321 kamers 1177 bedden. Meininger opent in 2017 bovendien een tweede vestiging in de nog nieuw te bouwen Amstel Tower bij het Amstelstation.

Grootste hotelier ter wereld
In het Oosterpark komt later dit jaar een hostel van het Britse Generator, in een monumentaal universiteitsgebouw. En het Ierse Clink, dat vorig jaar een volksopstand in Amsterdam-Oost veroorzaakte met plannen voor een megahostel aan de Weesperzijde, strijkt met een iets kleiner hostel (750 bedden in tweehonderd kamers) neer in Amsterdam-Noord. In West biedt het vorig jaar geopende Wow Amsterdam 300 bedden in 57 kamers.

Daarbij zal het niet blijven. Onder meer het Maleisische Tune, met 43 vestigingen de grootste hostelier ter wereld, is actief in Amsterdam op zoek naar een locatie, evenals het Italiaanse Plus Hostel.

Verzadiging
Volgens Eric van Dijk, operationeel topman bij het Duitse Meininger, is de markt in Amsterdam nog lang niet verzadigd. 'In Berlijn zijn 150 hostels, waaronder vier van ons. Die draaien met een vergelijkbare hoge bezettingsgraad als onze vestiging in Amsterdam. Het is geen probleem om gasten voor groepshotels naar Amsterdam te krijgen.'

De hostels trekken gasten met superlage prijzen voor rudimentair ingerichte meerpersoonskamers en faciliteiten die meer aansluiten bij driesterrenhotels dan bij traditionele backpackerhonken. Bij AO Hostel kan al vanaf 12 euro een bed in een slaapzaal worden geboekt, bij Meininger vanaf 17 euro.

Een bewaker per 125 gasten
De hostels, zelf spreken ze liever van groepshotels, bagatelliseren de aantrekkingskracht die zulke prijzen heeft op traditionele hostelgangers - rugzaktoeristen, hengstenbalvierders en wiettoeristen. 'We nemen geen enkel genoegen met uitspattingen, binnen of buiten het hotel,' zegt Andrew Dawkins van AO Hostels. 'Wie zich misdraagt of dronken is, wordt er uitgezet.'

Hij belooft per 125 gasten één bewaker, naast het reguliere hotelpersoneel. 'Die maatregel heeft ons in andere vestigingen veel rugzaktoeristen gekost, die kiezen niet voor ons regime.'

Volgens Van Dijk van Meininger maken traditionele rugzaktoeristen maar 8 procent van de gasten uit; het merendeel bestaat uit schoolgroepen, reisgroepen en families.

Donderdag 30 april in Het Parool: 'Groei hostels niet te stuiten'. In onderstaande graphic: waar komen de nieuwe hotelbedden?

Eén van de 359 kamers in het AO Hostel dat vrijdag 1 mei in een oud kantoorpand in Bullewijk de deuren opent. Het krijgt bijna 1500 slaapplekken. Beeld AO Hostels
Eén van de 359 kamers in het AO Hostel dat vrijdag 1 mei in een oud kantoorpand in Bullewijk de deuren opent. Het krijgt bijna 1500 slaapplekken.Beeld AO Hostels
Hostels 2013 - 2018. Beeld Jorris Verboon
Hostels 2013 - 2018.Beeld Jorris Verboon
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden