Amsterdam wordt groot woonerf

AMSTERDAM - Het gebied in Amsterdam waar auto's niet sneller mogen rijden dan dertig kilometer per uur, wordt fors uitgebreid.De komende drie jaar wordt in de stad 175 kilometer wegdek extra ingericht als dertigkilometergebied. Dat is een toename van bijna 25 procent, waardoor Amsterdam min of meer één groot 'woonerf' wordt.

Dit maakt deel uit van een vanmiddag gepresenteerd pakket maatregelen waarmee Amsterdam de verkeersveiligheid tussen 2007 en 2010 wil verhogen. Inmiddels mag al op 750 kilometer, de helft van de 1500 kilometer weg binnen de bebouwde kom van Amsterdam, niet sneller worden gereden dan dertig kilometer per uur.

Na 2011 resteert 220 kilometer weg dat nog als dertigkilometergebied ingericht kan worden. Daarna mag in Amsterdam alleen nog op doorgaande wegen vijftig kilometer per uur gereden worden.

Het door PvdA-wethouder Tjeerd Herrema gepresenteerde Meerjarenbeleidsplan Verkeersveiligheid beoogt het aantal verkeersslachtoffers in Amsterdam terug te dringen. In 2005 vielen als gevolg van ongelukken 24 verkeersdoden en ruim driehonderd gewonden in de stad, in 2006 een kleine driehonderd gewonden en twintig doden.

De doelstelling is 33 procent scherper dan het vorige verkeersveiligheidsplan uit het jaar 2000.Lees vandaag verder in de krant:Veel minder blackspots

AMSTERDAM - Amsterdam wil het aantal drukke verkeersplekken waar veel ongelukken gebeuren snel terugdringen. De stad telt ongeveer honderd van deze zogeheten blackspots. Ze moeten tot 2010 met dertig worden teruggebracht tot ongeveer zeventig.Probeer nu Het ParoolMeer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden