Lijstje

Amsterdam wint en verliest wat af op (internationale) ranglijsten

Het mooiste zwembad, de populairste dj, het beste bier, maar ook de slechtste universiteiten en de onveiligste gemeente. Amsterdam wint, verliest, stijgt en daalt wat af op de (inter)nationale ranglijstjes waar we allen zo dol op zijn. Het Parool maakt de balans voor 2016 op.

Steffi Posthumus
Amsterdam blijft de populairste woonplaats in Nederland. Beeld anp
Amsterdam blijft de populairste woonplaats in Nederland.Beeld anp

Winnaars

Meedoen moge belangrijker zijn dan winnen, winnen is toch ook wel verdomde leuk. En winnen deed Amsterdam:

Het Noorderparkbad werd uitverkozen tot het mooiste zwembad van de wereld en Martin Garrix tot populairste dj. Vooruit, Martijn Garritsen, zoals de dj werkelijk heet, komt uit Amstelveen maar dat mogen we - zeker nu het ons uitkomt - toch wel bij Amsterdam rekenen?

Het Noorderparkbad door Architekten Cie Beeld Architekten Cie
Het Noorderparkbad door Architekten CieBeeld Architekten Cie

Ook werd Amsterdam verkozen tot Europese innovatiehoofdstad en blijken we met Hester Wernert-Rijn de beste kapper en met Gajes het beste bier van het land te herbergen.

Als we Opzij moeten geloven, is de hoofdstad is ook thuishaven van de invloedrijkste vrouw van 2016: UvA-hoogleraar José van Dijck. En dat terwijl die universiteit, samen met de VU, de twijfelachtige eer van de titel 'slechtste universiteit' kreeg.

Beatrix Ruf van het Stedelijk Museum wordt gezien als een van de machtigste mensen in de kunstwereld. Beeld anp
Beatrix Ruf van het Stedelijk Museum wordt gezien als een van de machtigste mensen in de kunstwereld.Beeld anp

Stijgers & Dalers

Over invloedrijk gesproken, ons aller burgervader Eberhard van der Laan is de op vier na invloedrijkste Nederlander van 2016 en Beatrix Ruf, directeur van het Stedelijk Museum, behaalde de elfde plek op de lijst met machtigen in de kunstwereld. Ze gaf daarmee de directeur van het prestigieuze MoMa-museum in New York én Chinese kunstenaar Ai Weiwei het nakijken.

Gajes zal je er niet vinden, maar cocktailbar Tales & Spirits in de Lijnbaanssteeg hoort wel bij de twintig beste bars ter wereld. Cocktailbar Door74, 'residentbar' van cocktailkoningin Tess Posthumus en vorig jaar nog nummer 33 op de lijst, verdween uit de top 50.

Het ietwat kleine terras van Tales & Spirits kon vakblad Missethoreca blijkbaar niet bekoren. In de jaarlijkse terras top 100 is slechts één terras opgenomen: dat van Strandzuid. Serre, De Liefde, Parker's en The College Hotel voldeden kennelijk niet meer aan de eisen en verdwenen van de lijst.

Volgens The Guardian kan je daarentegen beter naar Roest, dat ze als een van de tien beste stadsstranden van Europa benoemden. Toch jammer dat het juist nu weg moet.

Om de lijst vrolijk af te sluiten: volgens de jaarlijkse misdaadmeter van het AD is Amsterdam is opnieuw de onveiligste gemeente van Nederland. Dat is toch geen vrolijk nieuws? Nee zeker niet. Maar het blijkt niemand te deren: Amsterdam blijft de populairste stad op te wonen.

Roest staat in de de top 10 van beste Europese stadsstranden. Beeld Eva Plevier
Roest staat in de de top 10 van beste Europese stadsstranden.Beeld Eva Plevier

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden