Amsterdam wil wonen boven winkels aantrekkelijk maken

Amsterdam gaat subsidies verstrekken voor het bewoonbaar maken van ruimtes boven winkels in de stad. Belangstellenden kunnen hiervoor maximaal 25.000 euro per project ontvangen.

Ton Damen
Volgens Wethouder Ivens staan vele etages boven winkels en andere bedrijfsruimten jaren leeg Beeld anp
Volgens Wethouder Ivens staan vele etages boven winkels en andere bedrijfsruimten jaren leegBeeld anp

Wethouder Laurens Ivens (Wonen, SP) stelt er 1 februari een fonds voor open, waarop een beroep gedaan kan worden. Het gaat om particulieren en ondernemers die één of meer appartementen boven bedrijfsruimten kunnen realiseren. Dit heeft de gemeente donderdag (vandaag) bekendgemaakt.

Volgens Ivens staan vele etages boven winkels en andere bedrijfsruimten jaren leeg. Dat is gezien de grote vraag naar woonruimte in de stad ongewenst. De subsidie is bedoeld om eigenaren die nog niets met hun lege vertrekken doen over de streep te trekken. Behalve de eigenaar kan ook de huurder van het pand de subsidie aanvragen indien dat instemming heeft van de eigenaar.

Sociale huurwoning
Eigenaren van winkel- en bedrijfsruimte staan meestal niet te trappelen om hun lege ruimten te exploiteren. Het ombouwen tot woningen vergt veelal hoge investeringen. Daarbij moeten vaak extra in- en uitgangen gemaakt worden, waarbij toestemming van buren en of achterburen vereist is. In het verleden wogen de kosten niet op tegen de inkomsten van een sociale huurwoning.

Ook winkeliers, die van de pandeigenaren huren, blijken vaak niet enthousiast over het benutten van de lege ruimtes naast of boven hen. Zij vrezen geluidsoverlast en andere ongemakken, zoals nieuwe bewoners die door de winkel hun bovenhuis moeten bereiken.

De subsidiemaatregel van Ivens borduurt voort op overheidssteun aan vergelijkbare projecten in het stadsdeel Centrum. Daar werden op initiatief van portefeuillehouder Boudewijn Oranje (D66) 850 woningen boven winkels onder meer aan de Nieuwendijk en aan het Damrak gebouwd met hulp van subsidies.

Prioriteit
De projecten kwamen aanvankelijk moeizaam van de grond, maar ondernemers hapten wel toe toen het stadsdeel te hulp kwam bij het realiseren van uitgangen voor de nieuwe woonvertrekken. De subsidiemaatregel is in het Centrum in oktober 2016 beëindigd omdat alle eigen subsidieregelingen van stadsdelen zijn beëindigd.

Omdat het bestrijden van leegstand boven winkels en andere bedrijfsruimten prioriteit heeft bij het college, heeft Amsterdam de regeling van het stadsdeel opgepakt en stadsbreed uitgerold.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden