Plus

Amsterdam wil wel handhaven, maar dat lukt niet goed genoeg

Amsterdammers voelen zich in de steek gelaten, omdat handhaving bij overlast in Amsterdam ernstig tekortschiet. De Rekenkamer telt te weinig handhavers, die vaak machteloos staan.

null Beeld anp
Beeld anp

Amsterdam heeft te weinig handhavers, concludeert de Rekenkamer, en de handhavers die er zijn, werken op de verkeerde tijden en zijn lang niet altijd voorbereid op hun taak.

Met andere woorden: de gemeente wil wel handhaven, maar dat lukt niet goed genoeg.

"We zien een kloof tussen ambities en werkelijkheid. Handhaving schiet erg tekort," aldus Jan de Ridder, directeur van de Rekenkamer Amsterdam, die het lokale bestuur controleert.

Het is de tweede keer in korte tijd dat onderzoek uitwijst dat handhaving in Amsterdam te wensen overlaat. Vorige maand concludeerde de Ombudsman dat de gemeente meer moet doen om de situatie in de binnenstad te beheersen.

De Rekenkamer constateert dat in de stadsdelen buiten het centrum soortgelijke problemen spelen. "Amsterdammers voelen zich genegeerd en dat is vaak terecht," aldus De Ridder.

Andere delen van de stad
De Rekenkamer onderzocht de aanpak van 'sociale overlast', denk aan dronkaards, hangjongeren of -ouderen, vandalisme en grote groepen toeristen.

Uit het onderzoek blijkt dat deze overlast de afgelopen jaren niet is afgenomen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de verloedering of het gevoel van onveiligheid. Amsterdammers ervaren nog altijd bovengemiddeld veel overlast van anderen. 'De ernst en intensiteit van sociale overlast blijft vaak onderbelicht,' zo valt te lezen in het rapport.

Bij de handhaving gaat veel aandacht naar de drukke binnenstad, omdat daar de meeste klachten vandaan komen, waardoor overlast in andere delen van de stad minder aandacht krijgt.

Hardnekkige problemen
In de Amsterdamse Poort, het winkelcentrum in Zuidoost, klagen ondernemers bijvoorbeeld over zogenoemde hangouderen; drinkende en schreeuwende ouderen, die daar de hele dag doorbrengen en vrouwen naroepen. Op het Dijkgraafplein in Nieuw-West is weer sprake van hangjongeren en hebben bewoners last van de horeca.

Deze problemen zijn vaak niet bekend bij de gemeente, omdat het om kleine gebieden gaat en de klachtenstroom hierdoor veel minder groot is dan bijvoorbeeld op de Wallen. De Rekenkamer: 'Het gaat wel om hardnekkige problemen die het leven van Amsterdammers beïnvloeden. Je zou maar elk weekeinde wakker liggen of op bepaalde tijdstippen niet naar buiten durven.'

Het aantal boetes is beperkt in deze gebieden, waardoor bewoners denken dat de gemeente niets doet.

Verslaafden
Amsterdam heeft ongeveer 350 handhavers voor de openbare ruimte en dat is te weinig. Ze krijgen meer taken, maar niet meer collega's. Veel aandacht gaat uit naar foutparkeren, afval en verkeer, waardoor klachten over sociale overlast blijven liggen. Veel handhavers werken overdag, terwijl de meeste overlast 's avonds plaatsvindt. Het ziekteverzuim is groot en veel handhavers zijn niet opgeleid om sociale overlast goed aan te pakken: hoe benader je jongeren of verslaafden?

De Ridder begrijpt de roep van handhavers om betere uitrusting, zoals wapenstok of pepperspray. "Ze komen in situaties waarvoor ze niet voldoende uitgerust zijn."

De Rekenkamer pleit voor meer mensen, beter inzicht in de overlast, meer informatie en betere evaluatie. Het gemeentebestuur heeft laten weten de aanbevelingen te onderschrijven.

Lees ook: Ombudsman: 'Stad is slachtoffer van economische overbegrazing'

Top 5 sociale overlast:
1. Dronken mensen op straat
2. Hangjongeren
3. Vandalisme
4. Lawaai
5. Toeristen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden