Update

Amsterdam wil vrouwen uit isolement halen

Stichting Be Interactive haalt vrouwen in Geuzenveld uit hun isolement door met elkaar te gaan hardlopen. Foto Het Parool

Amsterdam gaat zich inspannen om zogenoemde verborgen vrouwen uit hun isolement te halen. Dit zijn vrouwen uit traditionele niet-westerse culturen die door hun partner en (schoon-)familie worden gedwongen om in een isolement te leven. Zij zijn vaak het slachtoffer van bijvoorbeeld mishandeling, intimidatie en dwangarbeid, aldus de gemeente woensdag.

Het betreft volgens het gemeentebestuur ''een ernstig maatschappelijk probleem''. Het gaat in de hoofdstad naar schatting om enkele honderden vrouwen. De gemeente wil de verborgen vrouwen opsporen en benaderen.

De aanpak van de verborgen vrouwen is een van de twee zogeheten taboe-onderwerpen waar de gemeente dit en volgend jaar 250.000 euro voor uittrekt. Ook wil Amsterdam de omstandigheden verbeteren van de groep licht-verstandelijk gehandicapten.

In de stad komt een grote groep kinderen en jongeren in ernstige problemen door lager intellectueel functioneren (IQ tussen 50 en 85) en beperkte sociale redzaamheid. Het gaat om zo'n 31.000 kinderen en jongeren. Het vermoeden bestaat dat zich relatief veel licht-verstandelijk gehandicapten bevinden in de top 600, een groep van zeshonderd veelal jonge veelplegers in Amsterdam. Het stadsbestuur wil eind dit jaar een goed inzicht hebben in wat er verbeterd kan worden voor deze groep.

Taboe-onderwerpen zijn volgens de gemeente onderwerpen waarover mensen uit schaamte of onderdrukking niet praten en daardoor niet de zorg of hulp krijgen die ze nodig hebben. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden