Amsterdam wil 'showroom' voor bouwafval

Amsterdam moet een 'materialenshowroom' krijgen, een soort kringloopwinkel voor bouwafval.

Volgens een meerderheid van de raad is er behoefte aan terrein waar materialen tussen sloop en hergebruik tijdelijk worden opgeslagen Beeld anp

Een meerderheid van de gemeenteraad dringt erop aan dat wethouder Abdeluheb Choho (Duurzaamheid) daarvoor nog dit jaar het initiatief neemt.

Voor de initiatiefnemers, van GroenLinks, D66 en PvdA, hoort zo'n 'grondstoffenbank' bij een circulaire economie waar zo veel mogelijk afval wordt hergebruikt als grondstof.

Uit een eerste onderzoek naar de mogelijkheden bleek dat uit panden die gesloopt worden soms waardevolle materialen teruggewonnen kunnen worden. Het is alleen vaak onduidelijk wat de kwaliteit is.

Daarom wordt gedacht aan een online marktplaats waar de materialen worden aangeboden. Bouwers en architecten kunnen dan onderzoeken of deze bouwmaterialen nog bruikbaar zijn.

Geen ruimte
De gemeenteraad wil dat Choho ook bekijkt of het nodig is zo'n online marktplaats op te zetten, of dat het beter is contact te zoeken met een bestaande website.

Hoe dan ook is er volgens een meerderheid van de raad behoefte aan terrein waar de materialen tussen sloop en hergebruik tijdelijk worden opgeslagen. Bedrijven beginnen daar niet aan, bleek uit het onderzoek, omdat ze daar de ruimte niet voor hebben.

Voor zo'n grondstoffenbank denkt de gemeenteraad aan onbebouwde kavels in en om Amsterdam. Westpoort, Zaanstad en Almere worden genoemd, maar ook de haven lijkt geschikt omdat veel plekken waar Amsterdam tot 2025 duizenden woningen bouwt dicht bij waterwegen liggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden